Tidligere leder for Senterpartiet, Anne Enger sier nei til folkeavstemninger i forbindelse med den store kommunereformen. Det vil nok overraske mange. Anne Enger var i sin tid en sentral forgrunnsfigur for nei-siden, da det norske folk sa nei til EU-medlemskap ved folkeavstemningen i 1994. Partiet hennes er det mest markante politiske talerøret for distriktene.

Dagens leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum har ikke lagt skjul på at han er mot kommunesammenslåinger. Bare flertall ved en folkeavstemning i kommunene kan rettferdiggjøre en endring av kommunegrensene.I et intervju i Klassekampen i går taler Anne Enger sitt parti midt imot. Hun minner om at Norge er et representativt demokrati, hvor folkeavstemninger ikke er bindende. Vi har lagt makten i Stortinget, mens folket stemmer ved valgene. Derfor vil folkeavstemninger i realiteten bare gi en pekepinn på hva velgerne mener.Vi tror det er fornuftig å holde fast ved en slik linje. Klassekampen publiserer samtidig en meningsmåling som viser at 64 prosent av velgerne synes folkeavstemninger skal avgjøre de nye kommunegrensene. Det norske kommunekartet vil aldri endre seg nevneverdig hvis folket skal få avgjøre. En av styrkene til det representative demokrati er at det ikke til enhver tid trenger folkets støtte. Modige politiske beslutninger tas ikke alltid med hele folket i ryggen, men blir først anerkjent i ettertid som klok, langsiktig tenkning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.