Det er altså brukt over 3,5 millioner kroner for mye hver måned så langt, og styret varslet mandag at det må gjennomføres ytterligere kostnadskutt, hvis de skal ha noe håp om å nå målet om 50 millioner i overskudd når året er omme.

Ved starten av året ble det startet tiltak for å spare 18 millioner kroner. I april ble det nødvendig å øke innsparelsene med ytterligere 13 millioner, og nå blir pasientreisene lagt under sparekniven. Sykehuset Innlandet sier de taper store penger på frakt av pasienter, og vil at flere skal bruke kollektivtransport og privatbil. Særlig bidrar taxi-rekvisisjoner fra fastleger og fysioterapeuter til et foreløpig overforbruk på 17 millioner.

Her er det åpenbart behov for bedre kommunikasjon mellom rekvirerende leger og sykehuset. Selvfølgelig har ikke alle pasienter behov for drosje både til og fra undersøkelse eller behandling. Det bør kunne strammes inn og spares, så man i stedet kan bruke penger på mer effektive transportløsninger som felles helseekspress. Imidlertid må man ikke glemme distriktsaspektet, SIs store nedslagsfelt og at det mange steder er svært mangelfullt kollektivtilbud. Det er ikke bare enkelt å komme seg fra Åsbygda til sykehuset på Elverum, eller fra Espa til behandling på Lillehammer. For pasienten har det selvfølgelig også stor betydning hva slags diagnose man har og hva slags behandling man skal gjennom. Vi håper sykehuset bevarer både skjønn og menneskelighet i disse økonomiske avveiningene.

Og ytterligere innsparing må åpenbart konkretiseres raskt. Styreleder Anne Enger peker da også på behovet for en felles virkelighetsoppfatning av alvoret i situasjonen. Hun sier i dagens HA at manglende økonomisk kontroll går direkte ut over muligheten for helt nødvendige investeringer i 2017. Det ekstraordinære møtet mandag vedtok å sette i verk selektiv tilsetting og/eller innkjøpsstopp. Samtidig kreves det innsparingstiltak knyttet til stabsstøtte, kurs og reiser for ansatte. Det er minst like viktig som å redusere pasientenes tilbud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.