Hun følte seg frisk og fin, helt uten noen form for helseplager. Det var altså egentlig ingen grunn til at hun skulle gå til en helsesjekk akkurat på dette tidspunktet. Hun var uvitende om at en kreftsvulst var under utvikling. «Heldigvis» hadde Hamar Arbeiderblad tidligere samme år omtalt et bonusprogram for de ansatte. Nyheten skapte debatt og medførte en del kritikk mot banken. Konsekvensen ble at bankens ledelse fjernet bonusprogrammet. Fagforeningen krevde naturlig nok kompensasjon, og fikk i stedet innført en årlig legeundersøkelse for alle ansatte.

Det endte bra for Gry Hege Haug. Kreften som ble oppdaget ved undersøkelsen ble stanset akkurat i tide. Nå er hun tilbake i full jobb og banken har fått tilbake en verdifull medarbeider.

Vridningen fra bonusprogram til helseundersøkelse er i tråd med Sparebankens verdigrunnlag. Ser vi på bedriften som helhet, er ansattes helse noe som tas alvorlig. De årlige helsekontrollene gjør det lettere å avdekke sykdom i tide. Dermed bidrar de til at mange som ellers kunne blitt syke kan gjøre noe for å komme sykdommen i forkjøpet. Bedre helse gir større arbeidsinnsats og lavere arbeidsfravær. Derfor satser banken også på egne livsstilsendringskurs, som kan forebygge sykdom. 20 personer har sagt ja til å delta.

Sparebanken har et samlet sykefravær på fire prosent, og et korttidsfravær på 0,7. Slikt kommer ikke av seg selv. Mange bedrifter ville drømt om slike resultater. Ren gavmildhet kan det heller ikke kalles. Derimot er det en langsiktig investering i friske medarbeidere, og dermed lavere kostnader til sykevikarer. Det koster noe for bedriften, men antakelig er gevinsten langt større i det lange løp. Det kostet noe for de ansatte også. Et lukrativt bonusprogram med gode utbetalinger måtte veksles inn i en helsesjekk. Gry Hege Haug er neppe i tvil. Den uventede helseundersøkelsen ble hennes redning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.