Balladen om Per Sandberg ruller videre. Onsdag kveld bekreftet Nærings- og fiskeridepartementet at statsråden deltok på markeringen av den iranske nasjonaldagen på Akershus festning i februar. Der feiret de revolusjonen i 1979, som førte til at Iran ble erklært en islamsk republikk med ayatolla Khomeni som øverste leder.

Riktig nok forklarte Sandberg i en kronikk senest i forrige uke, at han tar avstand fra et prestestyre som «forfekter islamistisk styresett» og at han mener det er forkastelig med «forfølgelse, dødsstraff og mangel på likestilling mellom menn og kvinner». Han har forsøkt å hevde at hans besøk i Iran med kjæresten Bahareh Letnes kun var en ferietur for privatpersonen Sandberg. Men det er altså ikke mulig å legge fra seg statsrådshatten på den måten. Sandberg har i det hele tatt lagt for dagen en oppsiktsvekkende dårlig rolleforståelse og blir med rette kritisert, både av politiske motstandere og av egne partifeller i Fremskrittspartiet.

Vel har han beklaget at han ikke på forhånd informerte Statsministerens kontor og sitt eget departement om Iran-turen, samt at han tok med mobiltelefonen, med fare for å bli overvåket og hacket av iranske myndigheter. Statsminister Erna Solberg har tilgitt ham, og mener det er lov å gjøre feil. Tydeligvis gjelder det også feil som potensielt kan sette rikets sikkerhet i fare. Om ikke annet kan statsrådens Iran-reise – og påfølgende hyllest av «et flott folk» og land – utnyttes for det islamske prestestyrets propagandaformål. Det er ekstremt dårlig diplomati. Sandbergs handlinger må antas å virke inn på forholdet mellom Norge og Iran, og dermed også mellom Norge og våre allierte.

Det er både blåøyd og klønete at Sandberg tydeligvis faller for smigrende invitasjoner til feiring av en revolusjon der tusenvis av politiske regimemotstandere ble henrettet. Det svekker Erna Solbergs troverdighet at hun bagatelliserer fiskeriministerens lovprising av Iran. Statsministeren burde ikke være bekjent av en minister som mangler dømmekraft slik Sandberg gjør.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.