Balladen om Per Sandberg ruller videre. Onsdag kveld bekreftet Nærings- og fiskeridepartementet at statsråden deltok på markeringen av den iranske nasjonaldagen på Akershus festning i februar. Der feiret de revolusjonen i 1979, som førte til at Iran ble erklært en islamsk republikk med ayatolla Khomeni som øverste leder.

Riktig nok forklarte Sandberg i en kronikk senest i forrige uke, at han tar avstand fra et prestestyre som «forfekter islamistisk styresett» og at han mener det er forkastelig med «forfølgelse, dødsstraff og mangel på likestilling mellom menn og kvinner». Han har forsøkt å hevde at hans besøk i Iran med kjæresten Bahareh Letnes kun var en ferietur for privatpersonen Sandberg. Men det er altså ikke mulig å legge fra seg statsrådshatten på den måten. Sandberg har i det hele tatt lagt for dagen en oppsiktsvekkende dårlig rolleforståelse og blir med rette kritisert, både av politiske motstandere og av egne partifeller i Fremskrittspartiet.

Vel har han beklaget at han ikke på forhånd informerte Statsministerens kontor og sitt eget departement om Iran-turen, samt at han tok med mobiltelefonen, med fare for å bli overvåket og hacket av iranske myndigheter. Statsminister Erna Solberg har tilgitt ham, og mener det er lov å gjøre feil. Tydeligvis gjelder det også feil som potensielt kan sette rikets sikkerhet i fare. Om ikke annet kan statsrådens Iran-reise – og påfølgende hyllest av «et flott folk» og land – utnyttes for det islamske prestestyrets propagandaformål. Det er ekstremt dårlig diplomati. Sandbergs handlinger må antas å virke inn på forholdet mellom Norge og Iran, og dermed også mellom Norge og våre allierte.

Det er både blåøyd og klønete at Sandberg tydeligvis faller for smigrende invitasjoner til feiring av en revolusjon der tusenvis av politiske regimemotstandere ble henrettet. Det svekker Erna Solbergs troverdighet at hun bagatelliserer fiskeriministerens lovprising av Iran. Statsministeren burde ikke være bekjent av en minister som mangler dømmekraft slik Sandberg gjør.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00