Statsminister Erna Solberg (H) ga sin lederkollega og finansminister Siv Jensen (Frp) noen stikk i siden for regjeringspartnerens manglende vilje til å snakke om miljø, mens Jensen gikk ut og ønsket seg nøklene til statsministerkontoret ved valget om tre år. Ellers var begivenheten preget av fryd og gammen og få tegn til regjeringsslitasje.

De to partiene har klart å holde godt på velgerne gjennom sitt første regjeringsår. Noe har det buttet imot for Fremskrittspartiet, mens Høyre har holdt stillingen og vel så det. Men i kjølvannet av jubileet kom de første alvorlige signalene om at toppen kanskje er nådd. Det er når det første selvstendige statsbudsjettet blir lagt fram at hverdagen vil melde seg, har det vært spådd. Det var akkurat det som skjedd.

To meningsmålinger viser nøyaktig samme tendensen. Både på Respons' måling for Aftenposten og Opinions måling for Avisenes Nyhetsbyrå går de to regjeringspartiene markert tilbake. De to støttepartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre, har uendret oppslutning like over sperregrensen, mens Arbeiderpartiet går kraftig fram. Det en absolutt bør merke seg er at det kan ligge an til et rødgrønt flertall selv om SV fortsetter å ligge under sperregrensen.

Det er spesielt på ett punkt det framlagte forslaget til statsbudsjett har opprørt mange, også langt inn i regjeringspartienes rekker. Mange oppfatter at budsjettforslaget har en sterkt usosial profil. Ikke minst har forlaget om kutt i barnetilleggene for uføretrygdede satt sinnene i kok. Samtidig blir det gitt skattelette i millionklassen til de aller rikeste. Det har strømmet på med utfall mot forslaget landet over. Mange av kritikerne har gitt sin stemme til de sittende regjeringspartiene. De to meningsmålingene bør være en sterk advarsel til regjeringen når den nå setter seg ned sammen med sine støttepartier for å finne en løsning som kan få flertall i Stortinget. Det er ingen oppslutning om og forståelse for deler av det budsjettforslaget som er lagt fram.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.