Sykehusdebatten har nådd kokepunktet. Temperaturen var allerede svært høy etter at ledelsen i Sykehuset Innlandet (SI) foreslo å flytte nyfødtintensiven og barne-og ungdomsavdelingen fra Elverum sykehus til Lillehammer. Tre tusen mennesker i fakkeltog forteller om kampvilje for å opprettholde dette tilbudet i Hedmark.

Nå har opprøret forflyttet seg til Lillehammer. Sammenslåing med Gjøvik sykehus til en divisjon og fjerning av flere akuttfunksjoner har ført til at mange ansatte sier de ikke lenger har tillit til SI-ledelsen. Gudbrandsdølen/Dagningen kan dessuten fortelle at den politiske ledelsen i Lillehammer kommune truer med å kutte alt samarbeid med ledelsen i SI.

Det er den vanskelige økonomiske situasjonen som tvinger fram endringene. I oktober lå Sykehuset Innlandet 17 millioner kroner bak budsjett, og de somatiske divisjonene hadde et svært dårlig resultat. Derfor er det naturlig at sykehusledelsen må foreta seg noe.

Men det som nå skjer undergraver den store prosessen for å etablere et nytt hovedsykehus for hele Innlandet. Endringene i sykehusstrukturen skaper stor usikkerhet både blant ansatte og lokalpolitikere i begge fylker. Det er nå direktør Morten Lang-Ree virkelig har behov for å vise hvordan et storsykehus for Hedmark og Oppland vil kunne forene alle ressurser, og bli et bedre pasienttilbud enn det de to fylkene til sammen har i dag.

I stedet har han sendt planen om framtidas mjøssykehus ut på enda en ny, meningsløs høringsrunde. Når høringen skal foregå parallelt med en kuttrunde spilles alle kortene i hendene på dem som vil motsette seg enhver endring. Mandag trakk fagdirektør i SI, Toril Kolås seg med øyeblikkelig virkning. Hun sier det er helt nødvendig med et snarlig vedtak om nytt hovedsykehus. Det er en konklusjon vi slutter oss til. Styreleder Anne Enger bør gripe inn i den kritiske situasjonen SI-ledelsen selv har skapt. Avtroppende direktør Lang-Ree kan komme til å ødelegge hele sykehusprosessen med sitt fatale feilgrep.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.