Blant annet er det klare referanser til kokain og ecstasy, satt i sammenheng med festing og sex. Russen har bestilt musikkvideoen fra en artist i Oslo, og deretter lagt den ut på YouTube.

At russen vil sprenge grenser og provosere er ikke noe nytt. Det går an å se russens aktiviteter inn mot feiringen som et slags speil på samfunnsutviklingen, og russen har vel til alle tider provosert eldre generasjoner. Når vi likevel velger å problematisere denne videoen er det fordi det er to russepresidenter som står bak publiseringen.

Russen ønsker nemlig også å framstå som en positiv kraft i samfunnet. Når russens offisielle ledere overfor Hamar Arbeiderblad hevder de er mot bruk av stoff, men samtidig uttaler at de synes dette er en «uskyldig russelåt» har vi problemer med deres troverdighet. Hamar Arbeiderblad lenket i går videoen til våre nettsider, slik at alle selv kan ta stilling til innholdet.

Russepresidentene mener teksten er laget for å provosere. Men sett på bakgrunn av hvilket samfunnsproblem kokain og ecstasy representerer i ungdomsmiljøene opplever vi dette som en litt tanketom provokasjon. Der tidligere generasjoner av russ nøyde seg med mer uskyldige provokasjoner, har digitaliseringen gitt uante muligheter til å formidle et budskap. Det er ikke lenger et provoserende russekort vi snakker om, men et budskap som når alle.

Vi vil oppfordre russepresidentene til å tenke seg om. De har påtatt seg et tillitsverv, og skal representere et stort antall medruss de kommende ukene. Når både skoleledere og politi reagerer, bør 19-år gamle russ forstå at det er tid for å skrinlegge provokasjonen. Hvilken standard ønsker de å sette i sine respektive ungdomsmiljøer? Det finnes et utall måter å provosere omgivelsene på, som ikke innebærer en musikalsk hyllest av kokain og ecstasy.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.