Den har for alvor begynt å slå inn i kommunene. Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen (Ap), har allerede uttrykt stor bekymring over at ansatte ved lensmannskontoret i Ringsaker flyttes til Hamar. Det er en frykt for at hele lensmannskontoret skal forsvinne når politireformen gjennomføres. Også Stanges ordfører, Nils A. Røhne (Ap), er urolig. Han frykter at nærværet av politi som kjenner sitt lokalsamfunn blir borte når politiet sentraliseres i det nye Innlandet politidistrikt.

Det er en forståelig reaksjon. Ingen liker at politiet ikke lenger er fysisk til stede i kommunen. Lange avstander gir en opplevelse av at politiet ikke er der hvis det oppstår en kritisk situasjon. Og er det en utfordring det nye Innlandet politidistrikt skal få kjenne på, så er det nettopp store avstander.

På den annen side er politireformen vedtatt av et bredt flertall i Stortinget. For mange små politidistrikt gir både svakt lederskap og mindre muligheter til å prioritere polititjenestemennene der de trengs. Organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet og seksualforbrytelser er blant de områdene regjeringen ønsker at politiet skal prioritere høyere. Dette er krevende etterforsking som tilsier mer kompetanse i politiet. En slik kompetanse er det ikke mulig å bygge opp ved hvert enkelt lensmannskontor.

Målet med politireformen er også at administrativt personell skal flyttes tilbake til politioperative oppgaver. Med færre ledere skal politiet få mer fleksibilitet til å styre ressursene der de trengs i øyeblikket. Det blir lett ansvarspulverisering når hvert enkelt lensmannskontor gjør sine egne prioriteringer. Det er i alle fall intensjonen med reformen.

Men de nye politisjefene har en betydelig oppgave når de skal overbevise oss om at det faktisk blir sånn. Vi deler Ringsaker-ordførerens bekymring over at Innlandets mest folkerike kommune kan bli uten lensmannskontor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.