Riksantikvaren velger å kjøre over sin lokale myndighet, Hedmark fylkeskommune, stikk i strid med hva som er vanlig praksis i slike saker. Han har ganske enkelt slått alarmklokkene på for fullt. Men mange vil stille seg undrende til den rollen Riksantikvaren har spilt i denne saken.

Den første muligheten han hadde til å gå tungt inn i saken var for noe over et år siden. Da fastsatte kommunestyret planprogrammet for dobbeltsporet. Et planprogram vil si at en legger føringene for hva som skal planlegges, hvilke alternativer som skal vurderes og hvilke utredninger som skal gjøres. Planprogrammet var ute på høring på vanlig måte, og det ble vedtatt at tre alternativer skulle utredes. Mange uttalte seg. Det var tyst fra Riksantikvaren.

I løpet av året som er gått har Jernbaneverket rukket å fraråde to av de tre alternativene. Det har lenge ligget i kortene at Jernbaneverket skulle gå inn for en løsning bygget på Korridor Vest med bru eller kulvert. Det har ikke vært noe å høre fra Riksantikvaren til Jernbaneverkets arbeid og prioriteringer i denne perioden. Heller ikke Jernbaneverket kan ha hørt noe fra ham. I så fall ville ikke overraskelsen over Riksantikvarens innsigelse mot Jernbaneverkets anbefaling vært som stor som den ser ut til å være.

Uten å ta stilling til innholdet i Riksantikvarens innsigelse, mener vi det er all grunn til uttrykke forbauselse over Riksantikvarens rolle i hele planprosessen. Her må det være grunnlag for å si at den ene hånda ikke har visst hva den andre har gjort. Jernbaneverket og Riksantikvaren er begge statlige virksomheter med myndighet til å fremme innsigelse, det vil si på vegne av nasjonale interesser å sette foten tungt ned i en sak. Begge har gjort det, Riksantikvaren til og med ei uke på overtid. Uansett hva trasévalget blir, trenger denne byen gode løsninger. Da er det nødvendig å snakke sammen, på et så tidlig stadium som mulig. Det ansvaret er ikke tatt i denne saken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.