Parolene 8. mars viser at det er langt igjen til vi lever i en verden hvor kjønnene er likestilt. Kvinner er fortsatt underrepresentert i samfunnets lederposisjoner, utsettes for seksualisert vold og er fratatt retten til abort i store deler av verden.

Blant mange kvinnekrav velger vi å stoppe opp ved budskapet til Shabana Rehman Gaarder. I en kronikk i Aftenposten i går oppfordret hun menn med minoritetsbakgrunn til å bidra til en ny feministisk vår. Etter 20 år som skribent og samfunnsdebattant i Norge, opplevde Shabana Rehman Gaarder nylig å bli utsatt for kraftig sexistisk trakassering på sosiale medier av innvandrermenn.

Gaarder viser til Mukesh Singh, en av mennene som ble dømt for voldtekt og drap mot en indisk jente som ble overfalt på en buss. I et intervju med BBC kaller Singh drapet for «en ulykke». Jenta var ute sent, hun var kledd i upassende klær, hun var sammen med en mann hun ikke var gift med. Det var med andre ord hennes ansvar. Offeret har skylden mener mannen som deltok i en gjengvoldtekt. Dessverre er det også i Norge slik at vi har lett for å så tvil om historien til kvinner når de forteller om en voldtekt.

La det ikke være noen tvil: Etnisk norske menn står bak både voldtekt og drap av kvinner her i landet. Men Shabana Rehman Gaarder kommer likevel med en spesiell oppfordring til immigrantmenn. De tør å stå fram med sine utilslørte angrep på kvinner fordi de er mange. De dekker seg bak gammeldagse religiøse holdninger, som gir dem lov til å nekte kvinner retten til å bestemme over sin egen kropp og sin egen seksualitet. Kjønnslemlestelse og tvangsekteskap skjer fortsatt i betydelig omfang.

Kan moderne menn med minoritetsbakgrunn bidra til å skape andre holdninger til kvinner, kan vi med slike menn i spissen få en feministisk vår? Shabana Rehman Gaarder håper og tror. Det er en oppfordring verdig kvinnedagen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.