Dagens 19 fylker kan bli til 10. Parallelt med kommunereformen setter regjeringen nå i gang med en regionreform. Og det skal gå raskt. Allerede 1. desember i år skal landets fylker ha gjennomført samtaler og debatt og bestemt seg for hvem de ønsker å slå seg sammen med. Fjorårets fylkestingsvalg kan ha vært historiens siste. Etter regjeringens tidsplan skal de nye regionene være en realitet fra 1. januar 2020, det vil si noen måneder etter det neste lokalvalget.

Dagens fylkeskommuner så dagens lys fra nyttår 1976, da de nye folkevalgte fylkestingene avløste fylkesting der kommunene hadde pekt ut sine representanter. Inndelingen var basert på en over 100 år gammel amtsinndeling. Med årene er fylkene fratatt flere av de tyngste tjenestene. Først sykehjemmene, senere sykehusene. I dag er de videregående skolene det viktigste tjenestetilbudet. Det er vel liten uenighet om at denne inndelingen i dag er moden for en revisjon.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har gått til valg på at det ene av dagens tre styringsnivåer skal vekk, fylkeskommunen. Men regjeringen får ikke flertall i Stortinget for et slik grep. Stortingsmeldingen kommunalminister Jan Tore Sanner la fram i tirsdag bære da også preg at dette forslaget er en slags plan B fra regjeringen. Det er ikke mye konkret regjeringen foreslår. For det første er tallet 10 ikke noe eksakt tall. Regjeringen har ingen tanker om hvem som bør slå seg sammen med hvem. Det skal fylkene selv finne ut av.

Det er blir også sagt lite om hva som skal være de framtidige storfylkenes oppgaver. De nye regionene skal få mer «å styre med». Men Sanner er ikke mer konkret enn at «det skal vurderes», «regionene kan få ansvaret for» og «det er også andre oppgaver vi vil vurdere å overføre hvis vi kommer ned på ti regioner». Det inviteres altså igjen til forhandlinger om en viktig reform uten at partene helt vil vite hva de samtaler om. Det kunne vært brukt noe mer tid på å få noe mer konkret på bordet. Men det er vel den tiden regjeringen nå ikke har. Det er stortingsvalg neste år.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.