Ole Martin Mortvedt har permisjon fra politiet for å lage Politiforum. Han er også kjent som en skarp kritiker av Politidirektoratet, og har brukt Politiforum til å stille en rekke kritiske spørsmål mot den pågående politireformen.

Les saken som denne lederen tar utgangspunkt i her

Politiets Fellesforbund misliker at Politiforums redaktør er fratatt adgangskortet sitt, og peker på at Mortvedt er å anse som frikjøpt tillitsvalgt. Da bør han ha adgang til arbeidsplassen. Samtidig påpeker politimester Johan Brekke at Politiforum redigeres etter redaktørplakaten, og at han ønsker lik behandling av alle medier.

Skal politiledelsen behandle Mortvedt som tillitsvalgt? Det gjør det vanskeligere å argumentere for at Politiforum redigeres etter redaktørplakaten. Kan redaktøren i Politiforum også skrive kritisk om ledelsen i Politiets Fellesforbund hvis han først og fremst er tillitsvalgt? Vi tror det i det minste blir krevende å skulle kombinere disse to rollene.

Vi kan heller ikke se at det skulle være nødvendig for Politiforum å ha kontor på politihuset i Hamar for å kunne drive kritisk journalistikk. De færreste journalister og redaktører kan forvente fri adgang til miljøene de dekker, enten det er innenfor sport, politikk eller andre fagområder. Derfor tror vi både redaktør Mortvedt og Politiets Fellesforbund gjør klokt i å innrette seg etter prinsippet om at alle medier skal behandles tilnærmet likt.

En annen sak er at vi synes inndragningen kommer på et tidspunkt som svekker begrunnelsen til politimester Brekke. I seksten år har Politiforums redaktør kunnet bruke sitt adgangskort. Det er påfallende at politiledelsen finner det nødvendig å innskjerpe reglene akkurat på det tidspunktet hvor Politiforum framstår som en tydelig kritiker av den største reformen politiet har gjennomført på mange år. Timingen gir god næring til spekulasjonene om at inndragningen av adgangskortet først og fremst skjer fordi en uredd redaktør har våget å utfordre ledelsen i norsk politi.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.