Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener flere som er sykmeldt rett og slett burde ta seg sammen og gå på jobben. Det var vanlig på 1950-tallet da han var ung. Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen har funnet ut at når sykmeldte blir innkalt til et dialogmøte med Nav, går mange å gå på jobb igjen. Brevet fungerer som et spark bak for de sykmeldte, hevder seniorforskeren. Forsker Camilla Løvvik hevdet nylig at personer som blir sykmeldt for psykiske plager bør være i jobb. Blir de hjemme «hviler de seg syke». Den beste måten å bli frisk på er å være i jobb.

Spark dem bak så de tar seg sammen! Det er beskjeden til en stor gruppe mennesker i vårt samfunn. La oss minne om at hver tredje nordmann opplever psykiske lidelser. Det rammer oss alle. Det er vel også slik at arbeidslivet er langt mer krevende i dag enn det var på 1950-tallet. Det er en fordel for debatten om psykiske lidelser og sykmeldinger om forskere og politikere er mindre generelle i sine oppfatninger av en så stor gruppe mennesker i samfunnet.

Heldigvis finnes det noen som bringer inn andre perspektiver. Næringslivslederen Anita Krohn Traaseths mor hadde psykiske lidelser. Traaseth viser til at moren også fikk beskjed om å ta seg sammen. Hun tok livet sitt. Traaseth sier til Dagens Næringsliv at man bør skille mellom manglende arbeidsvilje og depresjoner og psykiske problemer. Psykiske lidelser krever innsikt, og generalisering bidrar bare til unødig provosering.

Hvem i all verden vil stå utenfor arbeidslivet, spør Hilde C.S. Nordby i et debattinnlegg her i avisen. Det er et viktig spørsmål. Det er faktisk ikke slik at folk sykmelder seg for moro skyld. De aller fleste vil på jobb. Det er lange køer for å få profesjonell hjelp. Kanskje er dette viktigere å gjøre noe med dette, framfor å komme med generelle formaninger til en stor og svært sammensatt gruppe mennesker. Det er lett å glemme at hver enkelt sykmeldt har sin egen historie. Den vil vi gjerne skal bli hørt når det er oss som rammes.

Les også
DEBATT Les hva Nav-direktøren mener.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.