Om dette har det brutt ut heftig politisk debatt. Mens ordfører Einar Busterud (BBL) synes det kan være en god idé å prøve ut, er våre lokale tillitsvalgte i Fremskrittspartiet i harnisk.

Både leder for Hamar Frp Erling Behrens og stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen (Frp) har reagert negativt. Skal man ha folk i sentrum må man også ha biler, mener Johnsen. Han peker også på at Hamar allerede har en gågate, som mangler liv. Den bør revitaliseres i stedet for å innføre en til.

Det er de vellykkede erfaringene med bilfri Strandgata under de store loppemarkedene som har frembrakt ideen om en permanent stenging for biler på lørdager. Vi kan vanskelig se at dette representerer noen alvorlig inngripen i livene til folk flest. Dersom det fører til flere folk i sentrum er det bare positivt. I motsatt fall kan ordningen raskt avvikles.

Vi har heller ikke så mye sans for Johnsens påstand om at det må være biler i sentrum for å trekke mennesker dit. Erfaringene fra mange andre byer peker i motsatt retning. Man skaper levende sentrum for mennesker ved å stenge biltrafikken ute, og henvise bilene til parkeringshus rundt byen. Miljøhensyn bør definitivt veie tyngre enn behovet for å kjøre bil gjennom Strandgata.

Derimot har Tor Andre Johnsen et poeng når det gjelder Hamars behov for enda en gågate. Torggata er nå effektivt stengt, og det er ikke gitt at den blir mer befolket om Strandgata blir bilfri. Når det skal tas beslutninger om å gjøre flere gater til gågater er det en fordel om det skjer basert på en større plan, og ikke bare en spontan idé.

Slike beslutninger blir best hvis vi ser hele sentrum under ett, og ikke bare tenker på det som skjer langs mjøskanten. En langsiktig og helhetlig sentrumsplan som tar opp i seg det som finnes av gode erfaringer er det Hamar trenger. Men i mellomtiden gjør det ingen ting om vi eksperimenterer litt med bilfri Strandgata på lørdager.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.