Det som gjør demonstrasjonen spesiell er at det er norske muslimer som har tatt initiativet. Drapet på den amerikanske journalisten James Foley, utført av det som etter all sannsynlighet en britisk statsborger som har sluttet seg til IS, har skapt behov for en tydelig markering. Ifølge Aftenposten har sentrale imamer i Oslo brukt sin fredagsbønn til å oppfordrer muslimer flest til å delta i demonstrasjonen.

«Jeg er ekstremt glad i Norge. Jeg er også en stolt muslim. Hjemme lærte jeg at islam er fred, kjærlighet og solidaritet», sier den kjente NRK-programlederen Noman Mubashir til Aftenposten. Han peker på behovet for at norske muslimer nå tar et oppgjør med de ekstreme kreftene. Nordmenn flest kjenner få muslimer, og har liten kunnskap om islam. Vi trenger å se at muslimer flest tar like sterk avstand fra de ekstremistiske kreftene majoritetsbefolkningen gjør.

Stortingspolitiker Hadia Tajik (Ap) er en annen profilert muslim. Hun opplever at ekstreme muslimske krefter prøver å kidnappe religionen hennes. Dessverre vil nordmenn flest lett forbinde islam med terrorisme, og de handlingene som utføres av IS forsterker dette inntrykket. Derfor er det så viktig at norske muslimer nå viser at de vil ta et oppgjør med disse ekstreme kreftene.

Demonstrasjonen i dag er et tydelig signal fra norske muslimer om at de ikke vil la noen få ekstremister få representere deres religion. Forsøket på å gjøre Grønland i Oslo til «muslimsk sone» kan ikke aksepteres. I stedet markerer demonstrasjonstoget at norske muslimer flest støtter de samme grunnverdiene som det norske samfunnet bygger på, og hvor demokrati og ytringsfrihet er grunnpilarer. Islam kan leve side om side med andre religioner i det norske samfunnet. Men det forutsetter at det ikke er ekstremistene som får definere religionens innhold.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00