Det er illevarslende tall for ledigheten i Norge, selv om det siste kvartalet har vist en liten nedgang. Sammensetningen av gruppen ledige gir grunn til alvorlig bekymring. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse viser at andelen langtidsledige i 4. kvartal i fjor utgjorde 39 prosent av de ledige. Tallet for samme kvartalet året før var 34 prosent. Gjennomsnittlige varighet på ledigheten økte også fra 30,5 til 31,8 uker i samme periode. Med langtidsledige menes de som har vært uten jobb i minst et halvt år, altså 26 uker.

Forskere Avisenes Nyhetsbyrå har snakket med betegner den økende langtidsledigheten som et begynnende samfunnsproblem. Ofte er konsekvensen av å bli gående ledig over lengre tid at en får problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet igjen når det kommer bedre tider.

Forsker ved Frischsenteret, Knut Røed, peker på at arbeidsledighet i første rekke er et problem når den varer lenge. Om noen bruker noe tid mens de går fra en jobb til en annen, er ikke det et stort problem. Det kan være fornuftig for noen å bruke litt tid på å finne riktig jobb. Noe helt annet er det dersom det går lang tid. Langvarig ledighet kan medføre at noen arbeidsgivere vil lure på hva som er galt med en arbeidssøker som ikke har fått jobb på lang tid. På den andre siden kan de som har gått lenge uten arbeid gradvis miste noe av motivasjonen og selvtilliten.

Den samme undersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser en ledighet på 4,7 prosent. Men tall som TV2 har fått fram de siste dagene viser at ledigheten kan være mer enn tre prosent høyere. Samtidig har tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) innrømmet overfor TV2 at det er en stilltiende politisk enighet om å bruke en ledighetsstatistikk som ikke forteller hele sannheten. Tallene er blitt «sminket» for å tegne et mer positivt bilde av utviklingen på arbeidsmarkedet.

Det er kun en måte å få ned den bekymringsfulle langtidsledigheten. Det er å få ned den samlede ledigheten. Til det trengs en annen innsats enn å satse på «tallsminking».

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.