I går ble en lang rekke norske jernbanestrekninger lagt ut på anbud. Dermed har regjeringen startet arbeidet med å privatisere togdriften i Norge. Dovrebanen er blant de strekningen som private aktører nå skal konkurrere med NSB om å drive. I tillegg er Sørlandsbanen, Jærbanen, Arendalsbanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Raumabanen på anbudslisten.

Anbudsprosessen kommer ikke som noen overraskelse. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har for lengst varslet at NSB ikke kan regne med å ha enerett på togdrift når Høyre og Frp sitter i regjering. Dette har vært en av flaggsakene til den borgerlige regjeringen.

Vi har ikke lagt skjul på vår skepsis til jernbanereformen. Vi er enige i at tilbudet til norske togpassasjerer kan forbedres. Også NSB kan drive bedre for å gjøre det mer attraktivt å reise med tog. Men den store utfordringen innenfor togtrafikken handler ikke om hvilket selskap som eier togene. Det dreier seg om å bygge ut dobbeltspor, forbedre signalanleggene og få flere togsett med god komfort.

Utenlandske togselskap skal ikke forbedre noe av dette. De skal bare trafikkere de samme strekningene som vi har i dag. Skal de kunne gjøre jobben billigere enn NSB, er det først og fremst lavere lønn til togpersonellet de kan konkurrere på. Det er ingen fordel for norske togpassasjerer. Vi synes utviklingen går i feil retning når norsk jernbanedrift nå blir en inntektskilde for utenlandske selskap som utelukkende har kommersielle interesser.

Regjeringen burde etter vårt syn lagt større vekt på de erfaringene man blant annet har gjort i Storbritannia. Privatiseringen av jernbanen var en av fanesakene til tidligere statsminister Margaret Thatcher. Reformen har i ettertid høstet massiv kritikk, både hos reisende og politikerne. Fokus de nærmeste årene burde være å bygge ut togstrekningene og redusere forsinkelsene. I stedet frykter vi en utarming av jernbanen, og et dårligere tilbud til alle dem som reiser med tog.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.