Høyre valgte å overse de sterke oppfordringene om å finne en annen kandidat til det viktige vervet som stortingspresident. Omstridte Olemic Thommesen (H) ble gjenvalgt med 88 stemmer. Hans motkandidat Eva Kristin Hansen (Ap) fikk 80 stemmer. Vi har dermed fått en president som splitter Stortinget, noe som er uheldig for landets nasjonalforsamling.

Vi synes det er underlig at Høyres ledelse på denne måten velger å ignorere de tydelige signalene fra opposisjonen. Olemic Thommesens fire år som stortingspresident har vært preget av støy og kritikk. For det første var det misnøye med hans håndtering av rehabiliteringen og ombyggingen av Prinsens gate 26. Det er omtalt som et prosjekt som ble 25 ganger dyrere enn planlagt, noe som ikke er god reklame for styringsevnen til våre folkevalgte.

Dessuten fikk Thommesen kraftig kritikk for å ha forsøkt å påvirke og begrense arbeidet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med arbeidet med kontrollen av de hemmelige tjenestene. Så kraftig har kritikken vært at det ble stilt spørsmål ved om Olemic Thommesen ville overleve valgperioden som president. Nå er han gjenvalgt for en ny periode.

Vi synes Høyre her burde vist en helt annen lydhørhet. Stortingspresidentens rolle er å være samlende. Også Høyre-ledelsen må ta inn over seg at Olemic Thommesen ikke oppfyller det kravet. Stemmegivningen dokumenterer dette med all mulig tydelighet.

-Jeg tror ikke det er min person som er angrepet, sa Thommesen ifølge Aftenposten etter at han ble gjenvalgt. Det er et urovekkende utsagn fordi det forteller at den gjenvalgte presidenten ikke kan ha tatt inn over seg kritikken som er rettet mot ham. Den er nemlig i høyeste grad rettet mot Olemic Thommesen som person. Lite tyder dermed på at han vil endre sin omstridte arbeidsform. Uten støtte fra nesten halve Stortinget har Olemic Thommesen en lang vei å gå for å vise at han er verdig vervet som i konstitusjonell sammenheng er rangert som nummer to etter Kongen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.