Det vekker store reaksjoner at Hedmarksmuseet nå er i ferd med å legge bølgeblikktak på flere av Domkirkeoddens gamle bygninger. Det er slett ikke rart at folk reagerer. Men heller ikke så rart at museet gjør som de gjør.

Det er neppe tvil om hva Anno Museum ville ønsket å gjøre, ideelt sett. Det tidligere Hedmark fylkesmuseum burde legge gammeldagse tak i tidsriktige materialer av stein og flis. Det ville være tettest opp mot den opprinnelige, autentiske stilen og byggeskikken, og det ville udiskutabelt være en bedre måte ivareta det viktige, estetiske inntrykket som publikum er vant til ved museet.

Likevel har vi ikke problemer med å se det dilemmaet museet er i. Med rundt 60 små og store bygninger på Domkirkeodden-området er det svært krevende å drive fortløpende vedlikehold for å holde forfallet unna. Museumsdirektør Magne Rugsveen innrømmer da også at tiltaket er et kompromiss. Balansegangen går mellom ytterligere forfall av de flere hundre år gamle husene og de ressursene – les penger, tid og håndverkere med spesialkompetanse – som museet til enhver tid har tilgang på.

Én leser av saken i HA i går spør i sosiale medier om et enkelt tretak kunne vært et alternativ, en annen om ikke bølgeblikken i det minste kunne vært svart i fargen. Engasjementet er stort for Hamars viktigste museum. Nå har bølgeblikk som taktekkingsmateriale vært brukt siden slutten av 1800-tallet og har lang levetid. Og tross alt er det bedre å redde en bygning fra forfall enn å vente i flere år på penger til å gjøre en jobb som er mye mer krevende, slik Rugsveen beskriver det.

Håpet må være at restaureringsgrepet fra Domkirkeoddens ledelse vil skape en debatt som også vekker aksjeselskapet, fylkeskommunen og bevilgende myndigheter til å bedre museets økonomi og øke budsjettene for vedlikehold. Ønsker vi hus med rimelige løsninger eller museumsbygninger med original utforming? Nettopp vern av de gamle byggene er museets primæroppgave og eksistensgrunnlag. Detter husene ned på grunn av pengemangel, er også hele museet borte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.