Forslaget ble reist av Katrine Aalstad i formannskapsmøtet onsdag. Bakgrunnen er at heliumballonger har en tendens til å slite seg, og kan ofte ses som mindre og mindre prikker på himmelen, ettersom de stiger og tilsynelatende forsvinner. Men borte blir de jo ikke. De lander alltid, og er derfor en kilde til forurensning og forsøpling, siden de er laget av plast som ikke brytes ned i naturen. I tillegg er heliumgassen en begrenset ressurs.

Intensjonen til partiet er selvfølgelig den aller beste. Alle vet at plast er et enormt miljøproblem, både lokalt og på verdensbasis. Plast i naturen forårsaker lidelse hos mange dyr, både på land og i havet. Lokale forbud mot salg av heliumsballonger 17. mai er allerede innført i Skien og Porsgrunn, og strengt tatt er det sikkert mange foreldre som gjerne skulle sluppet maset fra de minste barna om å kjøpe de overprisede ballongene. I likhet med ordfører Einar Busterud (BBL), mener vi det finnes mange andre måter å glede seg på grunnlovsdagen enn å kjøpe ballonger, men formannskapet gjorde ikke noe vedtak onsdag. Det er opp til administrasjonen i Hamar kommune å beslutte et eventuelt ballongforbud.

Høyres Jane Meyer synes det er merkelig å skulle innføre ballongforbud én dag i året. Det er vi enige i. Hvis man virkelig er opptatt av å få bukt med plastforurensningen, utgjør én ballongdag i året et forsvinnende lite problem. Forslaget framstår derfor som symbolpolitikk, og kan føre til at folk oppfatter Miljøpartiet De Grønne som mindre seriøse.

Vi tror både partiet og miljøet vil tjene på å konsentrere kampen om å få folk til å slutte med plastposer når de handler dagligvarer. Effekten og fordelene for naturen vil være veldig mye større hvis vi som forbrukere gjennomført og daglig benytter handlenett av tøy når vi er i butikken. Kanskje Hamar i stedet skal gå foran og innføre forbud mot plastposer?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00