Regnbuealliansens og Venstres Stig Vaagan er på ny ute i sosiale medier og sier i kraftige ordelag at redaktøren bør redigere avisen etter hans instrukser. Hvis ikke står troverdigheten til Hamar Arbeiderblad på spill. Denne gangen krever han at HA publiserer en meningsmåling om jernbanens dobbeltspor, bestilt av en aktør i jernbanedebatten.

La oss med en gang si at det ikke er noe i veien med målingen. Vi forstår godt at aksjonsledere og interesseorganisasjoner ønsker at mediene skal dekke deres sak på en bestemt måte. Verre er det når sentrale politikere inntar rollen som redaktører. Stig Vaagan er del av flertallskoalisjonen i Hamar, og representerer den politiske makten. Det er viktig at politikerne er seg bevisst rollefordelingen mellom politisk makt og mediene. Som oftest har denne forståelsen vært god hos lokalpolitikerne i Hamar. Det er faktisk ikke Regnbuealliansen som definerer Hamar Arbeiderblads troverdighet.

Hvorfor publiserer vi ikke målingen til Sentio som viser knapt flertall for Korridor øst? Fordi redaktørrollen ikke bortfaller selv om vi tilbys en meningsmåling. Vi har tidligere blitt kontaktet av politiske partier, gjerne i forbindelse med valg, som ønsket publisering av meningsmålinger de hadde bestilt. Uten unntak gagnet alle målingene vi ble tilbudt partiet som sto som oppdragsgiver. Ville vi fått partibarometeret hvis partiet som var oppdragsgiver var i fritt fall? Det vil vi aldri få vite. Men det ville ikke overraske oss hvis målingen i så fall bare ble brukt til intern analyse.

Å være redaktør betyr å ta ansvar for eget redaksjonelt innhold. Derfor er vår holdning at vi bare publiserer lokale målinger der vi selv er oppdragsgiver. Da vet vi også at meningsmålingen blir publisert uansett hva resultatet er. Målingen som er gjengitt i Hamar Dagblad ville vært brennaktuell hvis jernbanesaken skulle avgjøres ved en lokal folkeavstemning. Slik er det som kjent ikke. Den viktigste konklusjonen er derfor etter vårt syn den samme som ved HAs forrige måling: I jernbanesaken er Hamar en delt by.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.