Norsk politi fortsetter å bryte reglene for bruk av glattcelle etter pågripelser. I fjor ble den norske staten dømt for brudd på menneskerettighetene for bruken av glattcelle. Bruk av glattcelle innebærer fullstendig isolasjon under kummerlige forhold. Politiet har ikke adgang til å holde noen på glattcelle lenger enn to døgn. Etter 48 timer må vedkommende overføres til ordinær varetekt. Norsk politi har likevel gjennom flere tiår brutt disse reglene.

Ifølge opplysninger Aftenposten har innhentet fortsetter imidlertid politiet sin lovstridige praksis. Aftenposten fortalte historien om en 18 år gammel litauisk butikktyv, som ble tatt for å stjele sportsutstyr for 4900 kroner. 18-åringen tilsto på stedet, men ble satt i isolasjon på glattcelle i tre døgn.

18-åringens forsvarer advokat Frode Sulland reagerer kraftig på bruken av glattcelle. Han mener at staten etter å ha blitt dømt i menneskerettighetsdomstolen er tvunget til å endre praksis. Sulland peker på at glattcellene på landets politistasjoner må bygges om til ordinære varetektsceller, slik at den ulovlige praksisen kan opphøre.

Vi er imidlertid ikke overbevist om at ledelsen i Justisdepartementet tar dommen alvorlig nok. Statssekretær Vidar Brein Karlsen sier til Aftenposten at han er enig med Sulland og Advokatforeningen i at «vi skal bestrebe oss på å følge 48-timersregelen for bruk av glattcelle». Det er vanskelig å tolke dette annerledes enn at å etterleve dommen i menneskerettighetsdomstolen ikke er noe mer enn et mål å strekke seg etter. Statssekretær Karlsen legger til at hans «prinsipielle tilnærming» er at myndighetene må kunne holde folk de mener er farlige, eller som det er overhengende fare for at begår nye lovbrudd, unna gaten.

Antakelig var det faren for nye tyverier som gjorde at den 18 år gamle butikktyven endte med tre døgn på glattcelle. Men det vitner ikke om at den norske varetektspraksisen blir endret over natten. Det er lettere å kritisere brudd på menneskerettighetene når det ikke er i Norge det skjer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.