Saken mot de seks ulvejegerne i Elverum har igjen brakt rovdyrdebatten inn på den nasjonale debattarena. Mens de som vil øke ulvebestanden i liten grad forholder seg til hvilke konsekvenser dette har hatt for landbruket i rovdyrsonen, kan Vedum peke på at en hel næring som er utslettet.

Verre blir det når Sp-lederen skal komme med konkrete forslag til endring. Da preges han av at han er bundet av Stortingets rovdyrforlik. Derfor tar han heller ikke opp de forslagene som en del av hans partifeller i Hedmark Senterparti ønsker seg.

Det blir med det litt symbolske forslaget om å gi mulighet for å forsvare seg mot ulven med pepperspray. I stedet vender Vedum seg mot politiet. Han forventer en gjennomgang av ressursbruken etter razziaen mot jegermiljøene i Østerdalen. Han antyder at det har vært brukt for sterke virkemidler når mange er kastet på glattcelle og mafiaparagrafen er tatt i bruk.

Var det nødvendig med 70 tjenestemenn for å gå inn i disse miljøene? Vi tror det er klokt at politikerne husker at de er den lovgivende makt, mens politi og rettsvesen er den utøvende.

Riksadvokaten har gitt politiet ordre om å prioritere denne type miljøkriminalitet, og politiet har fått domstolens godkjennelse for å ta i bruk mafiaparagrafen og dermed anvende telefonavlytting. Partilederne på Stortinget bør etter vårt syn være tilbakeholdne med å forlange at politiet skal avlegge rapport om ressursbruk og tilfredshet med antall domfelte etter gjennomført etterforsking i slike enkeltsaker.I 2015 skal rovdyrdebatten på nytt behandles i Stortinget.

Det er her Senterpartiet virkelig kan gjøre sine synspunkter gjeldende. Når Sp-lederen sår tvil om politiets metoder, ender han til dels som en alliert med de tiltalte jegerne.

Det er ikke sikkert det tjener den overordnede debatten om balansen mellom rovdyr og landbruk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.