I dag kan Hamar Arbeiderblad avdekke den rystende historien om en overgrepssak som ble liggende urørt på politiets bord i fire år. En jente skal ha blitt utsatt for gjentatte seksuelle overgrep fra hun var 12 til hun var 15 år. I februar 2013 tilsto en mann i 40-årene i politiavhør flere overgrep mot jenta. Likevel har det gått nesten fire år før saken kommer for retten.

Vi kan knapt forestille oss hvor tungt det må kjennes for en ung jente at saken hennes blir liggende i år etter år uten at noe skjer. Vi vet mye om hvor belastende det er for overgrepsofre å fortelle noen om hva de har blitt utsatt for. De fleste som utsettes for seksuelle overgrep orker ikke å anmelde det til politiet.

Terskelen er høy for å gå gjennom avhør og kanskje oppleve at man ikke blir trodd. I denne saken foreligger det i tillegg en tilståelse. Da gir ikke fire års ventetid en opplevelse av at politiet prioriterer etterforsking av seksuelle overgrep mot mindreårige.

Det hører med til historien at mannen også er tiltalt for å ha hatt store mengder overgrepsbilder og bilder som er tatt av barn i seksualiserte situasjoner. Det tilsier at mannen kan være en potensiell trussel for flere enn den unge jenta som har anmeldt overgrepene. Det er grunn til å spørre om politiet kunne ha forhindret overgrep hvis sakene ikke hadde blitt liggende hos påtalemyndigheten. Resultatet av at denne saken ikke har blitt prioritert er dessuten at gjerningsmannen får nedsatt straff.

Man skulle tro at ledelsen i Innlandet politidistrikt ville beklage at saken har ligget i nesten fire år. I stedet gjemmer man seg bak en formulering om at påtalemyndigheten ikke skal drive med forhåndsprosedering. Det er å tåkelegge fakta. Ledelsen i politidistriktet har latt en alvorlig overgrepssak som involverer en mindreårig jente støve ned på pulten til en politijurist. Å beklage en slik mangel på prioritering har ingen ting med forhåndsprosedyre å gjøre. Det gir heller ikke mye håp om at politiet har trukket noen lærdom av denne saken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00