I det opprinnelige vedtaket bevilget stortingspolitikerne seg et ekstra år med etterlønn. Mens dagens ordning gir dem full lønn i 12 måneder, stemte flertallet for at denne ordningen skulle forlenges til to år.

Det var Arbeiderpartiet, Frp, Venstre, Sp og KrF som banket endringen gjennom, til tross for motstand fra Høyre og SV. Vi er overrasket over at det ikke på et tidligere tidspunkt sank inn hvordan dette ville framstå hos velgerne. 600.000 kroner i to år for ikke å sitte på Stortinget er en raus ordning. Det er slike vedtak som gir inntrykk av at politikerne er hevet over folket.

LES OGSÅ: Det blir feil

LES OGSÅ: - Det er umusikalsk

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykte bekymring for representanter som har en spesialisert yrkesfunksjon, som har sittet på Stortinget noen år, og som så må tilbake til arbeidslivet i 60-årene. Det er en bekymring vi deler. Men hvor mange vanlige arbeidstakere i denne alderen har ikke opplevd nettopp en situasjon hvor det ikke lenger er bruk for dem? Det er tankevekkende at Støres omsorg utelukkende omfatter hans kolleger på Stortinget. Ryggmargsrefleksen fanget ikke opp at også vanlige lønnsmottakere rammes av endringer i arbeidslivet. For dem venter ikke et ekstra år med full lønn. Det er pinlig at Høyre måtte fortelle ham dette.

Stortingspolitikere skal ha ordninger som ikke gjør det til risikosport å være folkevalgt. Men ordningene må ikke skape et inntrykk av at det er særlig lukrativt å skaffe seg en politisk karriere. Det finnes eksempler på politikere som har slitt med veien tilbake til arbeidslivet. Men vi ser også at posisjonen som folkevalgt byr på muligheter til å profilere seg og komme inn i andre typer jobber. Med årene har mange politikere fått meget godt betalte jobber i PR-bransjen, grunnet sitt politiske nettverk. Det er lenge siden det var folk med en vanlig yrkesbakgrunn som utgjorde hovedtyngden på Stortinget. Kanskje er det noe av grunnen til at vi fikk det pinlige etterlønnsvedtaket.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.