Det kom fram etter at tidligere ordfører Morten Aspeli i et intervju her i avisen sa han opplevde at partiet var splittet. Han pekte særlig på jernbanesaken, og forsøket på å kaste sittende leder Thomas Langeland Jørgensen.

Nå hører det med til historien at Aspeli brøt med partivedtaket i den svært betente jernbanedebatten. Vi synes reaksjonene på dette var i overkant sterke, når det allerede var åpnet for fristilling av kommunestyregruppa. På den annen side ble Aspeli over natta hyllet nærmest som et stort politisk forbilde i de miljøene som ønsker en østlig trase. Det sved nok hos mange.

Vi tror det er en nyttig prosess Hamar Ap igangsetter her. I utvalget sitter Sylvia Brustad og tidligere direktør for Norsk Tipping Thorbjørn Almlid. Det er en stor fordel at det kommer inn personer med tillit og bred politisk erfaring, og som samtidig kan betrakte partiet litt fra utsiden.

Etter vårt syn bør blikket nå rettes framover. Avgjørelsen om jernbanetrasé ligger uansett nå hos regjeringen. I stedet bør utvalget forsøke å forene arbeidet med å forbedre partikulturen med å rekruttere en ordførerkandidat som kan presentere det politiske budskapet på en tillitvekkende måte. Ap starter arbeidet mer enn to år før kommunevalget. Det gir rom for å ha gode prosesser og stille forberedt når valgkampen nærmer seg.

Det viktigste er likevel å ha tydelige politiske mål for Hamar. Det trengs et politisk program som kan favne hele partiet, og inspirere velgerne. De klare politiske sakene var fraværende hos alle partiene ved forrige kommunevalg. Kanskje var det den utfordrende kommuneøkonomien som bidro til dette. Men Hamar er nå i en rivende utvikling. «Innlandets urbane hjerte» er kommunens vedtatte visjon. Men hvordan kommer man dit? Hvordan vil Ap at kommunen skal utvikle seg for å ivareta og styrke det som får folk til å flytte hit og trives her? I all enkelhet er det dette Hamar Ap må besvare i form av konkret politikk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.