Barnevernssaken i Stange har fått mye omtale i media. Det har blant annet vært lagt stor vekt på at barnemoren ble tillagt en diagnose som psykisk utviklingshemmet som måtte trekkes tilbake. En slik feil fratar barnevernet troverdighet i saken. Det er ikke vanskelig å finne saker hvor det norske barnevernet begår feil. Noen ganger store feil.

Les også: Kommer ikke hjem uten å få foreldreretten

Men det er likevel et fornuftig utgangspunkt at saker som handler om omsorgsovertakelser sjelden bør framstilles som beskrivelser i svart-hvitt. Mange av reaksjonene i etterkant er preget av en ensidighet som vi ikke tror noen er tjent med. Fylkesnemndas vedtak om varig omsorgsovertakelse er ikke gjort av barnevernet alene. Det indikerer at saken har for mange nyanser til at den utelukkende kan framstilles som et ensidig overtramp mot to unge foreldre.

Vi har forståelse for at det unge paret vil kjempe til siste slutt for foreldreretten til sine barn. Ved feilaktig å bruke diagnosen psykisk utviklingshemmet om barnemoren, må man regne med at foreldrenes tillit til det offentlige er sterkt svekket. Men en flukt fra norsk politi vil uansett ikke føre fram. Slike desperate handlinger svekker i stedet parets sak, og løser ikke tvillingenes omsorgssituasjon. Vi spør oss hvordan parets advokat kan støtte en innsamlingsaksjon som bidrar til at de forblir på flukt, og dermed begår et alvorlig lovbrudd.

Spørsmålet om retten til omsorg løses ikke ved å flykte. Den saken må uansett behandles i det norske rettssystemet. Vedtak i fylkesnemnda kan ankes og eventuelt prøves for domstolene slik at all informasjon om bakgrunnen for beslutningen kan vurderes. Bare slik kan omsorgsretten vinnes tilbake.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.