Mye tyder på at det snart blir gravøl for Ringsaklista. Den lokale bygdelista i Ringsaker rammes nå av akutt mannefall. Tre av fire kommunestyrerepresentanter takker nei til renominasjon. Blant dem er den meget sentrale Ole Berg. Den fjerde representanten, Svein Rømo, har allerede meldt overgang til Arbeiderpartiet. Noen klar årsak oppgis ikke, annet enn at Ole Berg gir uttrykk for at åtte år i kommunestyret er nok. Så spørs det om det er andre som vil sørge for at Ringsaker har en slagkraftig bygdeliste også ved valget i 2015.

Det er neppe tilfeldig at dette skjer bare få uker etter at vi presenterte Sentios partibarometer her i Hamar Arbeiderblad. På den målingen fikk Ringsaklista katastrofale 0,4 prosent oppslutning hos velgerne. Meningsmåling er riktignok ikke valg. Men fallet har pågått over tid. Det er en klar nedadgående kurs når vi ser tilbake på det store gjennombruddsåret i 2007. Da ledet Ole Berg Ringsakers nest største parti, med en oppslutning på 15 prosent.

Nå oppfordres nye krefter til å ta ansvar. Vi kan selvsagt ikke utelukke at det finnes andre ildsjeler som vil bære den uavhengige lista videre. Men vi har vår tvil om det kommer til å skje. Lokale lister oppstår gjerne med utgangspunkt i enkeltsaker som berører velgere i stor grad. Slik er lokale lister et viktig korrektiv til de etablerte partiene. Ringsaklista har nedlagt et formidabelt arbeid på noen områder. Ny skole i Brøttum, Gaupen skole og Nes. Opprettholdelse av skolestrukturen i nordre Ringsaker. I disse sakene har bygdelista vært en drivkraft.

Men når sakene er vunnet gjelder det å ha et videre perspektiv på utviklingen i kommunen. Der synes vi Ringsaklista har blitt stående på stedet hvil. Utkantperspektivet blir litt for snevert i lengden. Det kan synes som om velgerne heller ikke oppfatter Ringsaklista som en nødvendighet. Da er det kanskje like greit å erkjenne at oppdraget er fullført, selv om noen sikkert vil savne den fargerike Ringsaklista.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.