Gatelaget til HamKam har vært på sin første turnering. I Hankø og Fredrikstad møtte de andre gatelag. En seier og ett tap var fasiten. Men gatelagets eksistens er i seg selv en stor seier. Morten Johansen (42) vokste opp på Ridabu. Til Hamar Arbeiderblad fortalte han sin historie om mange år med rusmisbruk, flere rehabiliteringsopplegg, fengselsdommer og en evig kamp for å bli stoffri og komme tilbake til samfunnet.

Gatelaget er et stort lyspunkt i livet hans. Helt siden han var seks år gammel var fotballen viktig. Det er den fortsatt, og gatelaget gir en mulighet til å trene sammen med andre, og bygge hverandre opp psykisk. Morten Johansen er modig når han stiller opp og forteller sin historie på så ærlig vis. Det kan gi håp for andre i samme situasjon, og det kan kanskje også fungere som en advarsel for ungdom som er på vei ut på skråplanet.

HamKam har gjort seg selv til en positiv aktør i samfunnet ved å starte gatelaget. For en fotballklubb med ambisjoner om å kjempe i eliten i norsk fotball, er selvsagt det aller viktigste å vinne fotballkamper og trekke tusener av fotballinteresserte til tribunene. Men det skader ikke å vise at man også er opptatt av samfunnet omkring seg. Omdømmet til HamKam har i noen år gått omtrent samme vei som den sportslige utviklingen. Nedover. Nå er begge deler på vei opp.

Det ligger en bevisst satsing bak. Vi må gjøre noe som handler om mer enn resultater og prestasjoner, sa daglig leder Stein Arne Ingelstad for et drøyt år siden. Da arrangerte Hamkam-spillere fotballtreninger på Ormseter asylmottak. Interessen hos de unge asylsøkerne var enorm. I tillegg har HamKam engasjert seg i et eget demensprosjekt, for å gi demente bedre livskvalitet. Her er det gamle Hamkam-helter som bidrar.

Slike prosjekter bygger stolthet for både spillerne som involveres, og publikum. Kanskje er dette noe HamKam har manglet? Det er i alle fall all grunn til å rose klubben for å ta sitt samfunnsansvar og omdømme på alvor. Historien til Morten Johansen viser hvor mye det kan bety.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.