Det er snakk om å ha følelse for byen, sier eiendomsutvikler Erik Jacobsen. Det er Strandgata 23, eller Gamle Hamar rådhus han snakker om. Den ærverdige bygningen eies i dag av Hamar kommune, og er nå lagt ut for salg. Prisantydningen er satt til 11,5 millioner kroner, og det vekker interesse hos Jacobsen. Han vet hva han snakker om, som eier av mange eldre bygninger i Hamar sentrum. Han vet mye om hvilken verdi en bygning som Strandgata 23 representerer rent økonomisk. Derfor er det grunn til å tro at kommunen nå har truffet et naturlig markedsnivå for den ærverdige bygningen.

Erik Jacobsen vil utvilsomt være en riktig eier for det gamle rådhuset. Når han signaliserer at flere bør være med på et spleiselag, er det naturlig at hotelleier Christian Vold kommer inn som partner. Med eierskapet i Hotell Victoria vil bygningen kunne brukes både til å huse dagens kulturaktiviteter, og ha hotellrom i de øverste etasjene. En bedre løsning på uvissheten rundt Strandgata 23 kan neppe tenkes.

Erik Jacobsen inviterer også Hamar kommune med på eiersiden. Vi tror det offentlige skal holde seg unna denne type eierskap. Kommunen har nettopp bygget et flott kulturhus, som er byens nye tyngdepunkt. Her har man fått plass til både breddekulturen og de store kunstneriske høydepunktene. Kommunen behøver ikke ta ansvaret for ethvert kulturelt uttrykk i en by.

Tvert imot tror vi ildsjelene i Hamar Teater vil trives bedre med det private eierskapet som eksempelvis Jacobsen og Vold vil representere. Gründerånden finnes både hos kapitaleiere og kulturliv. Vi forutsetter at Erik Jacobsen ivaretar eksistensen til Turnékompaniet hvis han kjøper Strandgata 23. Så regner vi med at kommunen nå sørger for et salg. Prisen er halvert siden forrige forsøk på å selge i 2005. Byplanmyndighetene bør også legge til rette for fornuftig hotelldrift i huset. Slik kan en historisk bygning sikres videre liv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.