I årevis har den store leiegården ved Stortorget forfalt, i tillegg til at utleievirksomheten også bærer preg av lite kontroll og oppfølging.

Så sent som i januar i år kom ordfører Einar Busterud (BBL) med sviende kritikk av hvordan Casa Blanca ble misligholdt. Men offentlige myndigheter har tilsynelatende stått maktesløse overfor en eier som ikke har villet bruke penger på vedlikehold. Derfor venter vi nå med spenning på hva som vil skje når profesjonelle eiendomsutviklere overtar bygget. Med den generelle oppgraderingen av Stortorget og det nye kulturhuset blir kontrasten til Casa Blanca enda sterkere. «Den grimme elling» var navnet arkitekt og byutviklingsekspert Peter Butenschøn ga bygningen i 2014. Da hadde kommunen brukt 835 millioner på Hamars byrom. Men lederen for kommunens byggesaksavdeling måtte erkjenne at man ikke kan kreve kosmetiske forbedringer.

De første signalene fra de nye eierne er at de er avventende. Riktignok erkjenner de at de er kjent med misnøyen med forfallet på Casa Blanca. Men samtidig peker de på at bygget er verneverdig, og at det dermed legges restriksjoner på utbedringer og oppgraderinger. Det er altså ikke slik at vi kan vente oss en helt ny fasade. Likevel bør det ikke være vanskelig å gjennomføre tiltak som gjør kontrasten til kulturhuset og basarbygningen noe mindre påfallende. Det er lenge siden Casa Blanca har fått alminnelig vedlikehold.

Vi håper også at kommunale myndigheter vil se med velvilje på de forslagene som vi regner med etter hvert kommer fra de nye eierne. Hamar kan ikke være bekjent av et så stygt bygg når byutvikling står høyt på agendaen til politikerne. Kanskje kan en opprustning av Casa Blanca fungere som en inspirasjon for andre gårdeiere som legger liten eller ingen vekt på sine bygningers ytre estetikk. Det er dette som til sammen former inntrykket av Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.