Sverige er kastet inn i det totale politiske kaos. Statsminister Stefan Löfven har skrevet ut nyvalg etter at han ikke klarte å få flertall for sitt forslag til statsbudsjett. Man kan diskutere hvor klokt grepet til sosialdemokratiske Løfven er. Han satset alt på å få budsjettflertall med partiene til venstre for seg, bare for å oppdage at de borgerlige ikke ville redde ham da Sverigedemokraterna (SD) stemte regjeringen ned.

Men det politiske Sveriges store problem i et større bilde er nettopp Sverigedemokraterna. Ved siste valg sjokkerte partiet hele det politiske etablissementet ved å bli landets tredje største parti. Nå lover Sverigedemokraterna at det kommende riksvalget skal bli et valg for eller mot innvandring. Det er gode grunner til å tro at de får rett, og at det er nettopp Sverigedemokraterna som vil profittere på nyvalget.Hva er årsaken til at vi ikke har en slik situasjon i Norge? Et forhold er selvsagt at Sverige tar imot åtte ganger så mange flyktninger og asylsøkere som sine naboer Danmark og Norge. Vi skal absolutt ikke kritisere svenskene for deres liberale asylpolitikk. Men viktigere er det at Norge har hatt Carl I. Hagen og Siv Jensen, ikke et halvbrunt SD hvor enkelte av lederne har banket opp innvandrere og har vært knyttet til nazistiske grupper.Fremskrittspartiet har favnet den folkelige misnøyen på høyresiden, og på denne måten gjort det svært vanskelig for mer ekstreme grupperinger å bli noe enn små isolerte utgrupper. Man kan si mye om de innvandringsfiendtlige utspillene som har kommet fra framtredende Frp-politikere opp gjennom årene, men de har alltid hatt en form som er innenfor det som kan kalles norsk politisk debatt.Frp har hatt en helhetlig politikk på alle samfunnsområder, og dermed ikke utviklet seg til et parti som utelukkende profitterer på rasistiske strømninger og fremmedfrykt i befolkningen. Slik har det ikke blitt plass til et Sverigedemokraterna i norsk politikk. Vi kan bare ane hvordan den politiske debatten hadde vært i Norge hvis Siv Jensen hadde kopiert lederne i SD.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.