Ledelsen i Sykehuset Innlandet (SI) brukte vaktturnusen ved sykehusene i regionens 48 kommuner for å fortelle politikerne hva dagens sykehusstruktur krever av bemanning og kompetanse. Det er tankevekkende fakta som bør tillegges stor vekt når det skal fattes beslutninger om framtidig sykehusstruktur.

Fødeavdelingene i Hedmark og Oppland alene har sju gynekologer på vakt hvert døgn. Ullevål sykehus i Oslo klarer seg med fem. Når vi samtidig får vite at Ullevål sykehus tar imot mer enn dobbelt så mange fødsler som SI, er det åpenbart at dagens sykehusmodell ikke er rasjonell.

Kjernen i debatten om framtidig sykehusstruktur handler om hva som skal være viktigst; den geografiske nærheten til sykehuset eller det faglige tilbudet sykehuset kan gi pasientene. Fagdirektør ved SI, Toril Kolås var ikke i tvil da hun presenterte statistiske fakta for den nye politiske referansegruppen. Det pågår en betydelig utvikling av det medisinske tilbudet i helsesektoren. Tilbudet til pasientene må veie tyngre enn hvor sykehuset er plassert.

Ikke bare handler det om å ha godt nok teknisk utstyr på sykehusene. Det må også være et kompetent personale. Det er betydelig enklere å skape et stimulerende fagmiljø ved ett hovedsykehus, enn å spre ressursene utover sykehus i to fylker. Sånn sett heller argumentene for et godt sykehustilbud klart i favør av et nytt sykehus for hele Innlandet.

Men det forutsetter at politikerne i to fylker og 48 kommuner klarer å bli enige. Som SI-direktør Morten Lang-Ree påpeker, har politikerne også roller i sine lokalsamfunn som tilsier at de får problemer med å støtte endringer som oppleves som truende hos egne velgere. Det krever politisk mot å gå for en løsning som velgerne først i ettertid vil forstå var den rette. Så langt har tanken om et storsykehus for hele Innlandet fått beskjeden politisk støtte. Hvis ingen aksler ledertrøya vil løsningen med ett sykehus i hvert fylke tvinge seg fram.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.