Ti kommuner i Oppland og Hedmark har avgitt høringsuttalelse om regjeringens forslag til reservasjonsrett for fastleger. Det handler selvsagt om retten til å reservere seg mot å gi en gravid kvinne henvisning til abort. NRK melder at samtlige av kommunene i Innlandet har avvist forslaget, enten enstemmig eller med stort flertall.

Lokalpolitikere fra Høyre og Fremskrittspartiet har i stor grad bidratt til et massivt nei til den foreslåtte reservasjonsretten. Dette er et trekk vi kjenner igjen over hele landet. Reservasjonsforslaget er en hestehandel mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti, basert på samarbeidsavtalen til de fire borgerlige partiene som utgjør regjeringens flertall i Stortinget. Innholdet ser ikke ut til å tåle den vurderingen som nå gjøres rundt om i kommunene. Lokalpolitikerne står fast på kvinnenes rett til selvbestemt abort, som vi har hatt i over 30 år.

Høringsrunden er ikke avsluttet, men alt peker i retning av at den bare ytterligere forlenger den ydmykelsen som regjeringspartiene har gått gjennom siden reservasjonsretten ble lansert. Statsminister Erna Solberg sa i forbindelse med de store demonstrasjonene på kvinnedagen 8. mars, at hun ikke forsto at dette var en stor likestillingssak. Hun har helt sikkert forstått det nå. Også KrF-leder Knut Arild Hareide bør nå ha kommet til et punkt hvor han erkjenner at denne saken ikke kan vinnes. Regjeringspartiene slåss nå mot sine egne ordførere ute i kommunene. Det blir en uverdig situasjon hvis den skal fortsette stort lenger.

Vi tror regjeringen gjør klokest i å trekke forslaget om reservasjonsrett, slik det nå foreligger. Kristelig Folkeparti er nøkkelen til dette. Hareide har selv uttalt at han ikke har klart å få forståelse for hvorfor reservasjonsretten ikke betyr en svekkelse av abortloven. Nå bør han snarest bes statsministeren om å trekke saken. Kanskje kan de sammen finne en annen av hjertesakene til KrF, som kan flagges som et eksempel på at partiet får noe igjen for å være H/Frp-regjeringens støtteparti.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.