«Byløftet i Brumunddal hadde ikke skjedd om vi hadde vært en del av en større enhet. Heller ikke det løftet vi er i ferd med å gjøre i Moelv.» Det låter som Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, men ordene kommer denne gang fra Ringsaker- ordfører Anita Ihle Steen (Ap). Fire dager før velgerne går til urnene, benytter hun anledningen til å gå klart ut mot at Ringsaker skal være en del av en storkommune på Hedmarken.

Det er naturlig å se utspillet hennes opp mot meningsmålingen som Hamar Arbeiderblad kunne presentere tidligere denne uka. Den påførte Steen et fall på 16 prosentpoeng, samtidig som nettopp Sp øker sin oppslutning i alle kommuner på Hedmarken. Kanskje angrer Ringsaker-ordføreren på at hun ikke gikk ut med det hun egentlig mener for lenge siden?

Det er lett å være enig med Anita Ihle Steen. Ringsaker har to byer, fjell, strandlinje, bygder og et aktivt landbruk. Men det er samtidig et standpunkt utelukkende bygd på nå-situasjonen. Kommunereformen krever at livskraftige kommuner som Ringsaker også skal vurdere regionens framtidige utvikling når sammenslåing diskuteres.

Med all respekt for byløftet i Brumunddal og Moelv, er det klart at ingen av dem kan bli den vekstmotoren Hamar-regionen trenger for å få mer fart. Det er også store regionale avgjørelser som blir enklere med en storkommune. Mjøssykehus, som Ringsaker er opptatt av, er en av dem. Dobbeltsporet til jernbanen, næringsutvikling og helhetlig boligbygging er også regionale saker.

Dessverre er debatten om kommunereformen på Hedmarken nå mer eller mindre lagt død. Vi tror det er uheldig, fordi hele regionen trenger vekst og ikke minst tyngde når det skal kjempes om nasjonale midler innenfor helse og samferdsel. Samtidig kunne Hamar-politikerne vært mer offensive når de skal synliggjøre hva som er gevinsten for de øvrige kommunene ved en eventuell sammenslåing. Skal man fri må bruden tilbys noe mer enn bare gifteringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.