Regjeringen forsøker å komme på offensiven hos velgerne igjen. Søndagsåpne butikker skal gjenskape inntrykket av en borgerlig regjering som gir folk flest mer frihet i den daglige tilværelsen. Responsen fra de største aktørene her i regionen må være en skuffelse. Verken CC Stadion, Maxi eller Mølla ønsker å holde åpent på søndager. Det er grunn til å merke seg senterlederen på Maxi, Dagfinn Lerberg, som sier at dette er noe man absolutt ikke ønsker.

Nå er det ikke handelsstanden alene som skal avgjøre dette. Søndagsåpne butikker har både prinsipielle sider, og for noen er det dessuten et verdispørsmål. Ønsket om frihet til selv å bestemme når man skal handle, står sterkere og sterkere i befolkningen. Valgfrihet har en helt annen betydning enn det hadde for 20-30 år siden. Samtidig er det også dem som er opptatt av søndagen som en hellig dag i religiøs forstand, og enda flere som uttrykker et behov for en dag i uka som er roligere og annerledes enn uka for øvrig.Vi vil på ingen måte avvise at det finnes gode argumenter for søndagsåpne butikker. Norge har blitt et langt mer fleksibelt samfunn de siste 10-15 årene. Vi jobber til ulike tidspunkt, og har fri på ulike tidspunkt. Et mer dynamisk samfunn tilsier at åpningstidene endrer seg. Selv om fagbevegelsen argumenterer mot ugunstige arbeidstider for de ansatte i varehandelen, er det samtidig slik at også de har behov for å handle på andre tidspunkter enn i arbeidstiden.Vi er likevel av den oppfatning at behovet ikke er stort utenfor de aller største byene. De tydelige signalene fra kjøpesentrene i vår region tilsier dette. Basistilbudet innenfor dagligvarebransjen finnes allerede. Omkostningene for kjøpesentrene vil bli for store. Kanskje risikerer vi butikkdød som en følge av en meningsløs konkurranse om et marked som ikke er der. Vi registrerer at næringsorganisasjonene ikke har frontet søndagsåpne butikker veldig høyt. Det ser ikke ut til at dette blir den vinnersaken for regjeringen som den så sårt trenger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.