En 20-åring er tiltalt for voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år og overgrep gjennomført via Internett mot 39 jenter over hele landet. Den er unik i sitt omfang, og den tegner et bilde av en kommunikasjonsform ungdom imellom som sjelden har kommet så tydelig for dagen i en norsk rettssal.

Les også: Er nakenbildene ungdomskultur eller systematiske overgrep?

Ungdoms forhold til nakenhet og seksualitet har blitt et tema under rettsbehandlingen. Rettssaken avdekker at det er en kultur for at ungdom deler nakenbilder med hverandre. Omfanget av slik bildedeling er betydelig, og det betyr i neste omgang at det finnes en stor arena for dem som vil utnytte nakenbildene til å presse gjennom seksuelle overgrep. Det er grunn til å anta at dette foregår i langt større omfang enn vi er klar over.

Les også: Aktor i saken krevde ni års fengsel for den tiltalte 20-åringen

Som forsvarerne har påpekt i sin prosedyre er det et paradoks at vi lever i et samfunn der det blir mindre vanlig at ungdom dusjer etter gymmen, og mer vanlig at de sender nakenbilder til hverandre. Vi lever i en tid der synet på hvor nakenhet og seksualitet er i stor endring, ikke minst i ungdomsgenerasjonen.

Nettopp derfor er det viktig at politiet prioriterer etterforskingen av saker som dette, og sørger for at de kommer inn i rettsapparatet. En sterkt seksualisert ungdomskultur som utspiller seg i de digitale rommene trenger tydelige rammer. I saken hvor 20-åringen står tiltalt har så mange som 300 jenter vært kontaktet. Det ser ut som både 20-åringen og mange av jentene har et uklart bilde av hva som er kriminelle overgrep, og hva som er seksuell utforsking. Jentene våger ikke å fortelle at de blir utsatt for utpressing, fordi de føler skam over det de er med på.

Dommen i overgrepssaken vil forhåpentligvis tydeliggjøre at seksuelle overgrep er uakseptable, også når de skjer som en følge av at unge jenter sender fra seg nakenbilder. Også i vår digitale tidsalder gjelder regelen om at frivillig sex betinger et samtykke. Det skal ofrene ikke behøve å tvile på.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.