Riktignok er utvalget delt i sin konklusjon. Fem medlemmer ønsker en bærekraftig utvikling av næringen, mens et mindretall går inn for avvikling.

Utvalget ble nedsatt i 2013 av den rødgrønne regjeringen, i et forsøk på å kunne ta en endelig og faktabasert beslutning om framtida til den utskjelte pelsdyrnæringen. Den gangen gikk som kjent splittelsen i denne betente saken tvers gjennom regjeringen.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, (Sp) ville la næringen leve, mens miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) var prinsipiell motstander av pelsdyrnæringen.

Det skulle med andre ord være lettere for den borgerlige regjeringen å fatte en beslutning. Men først skal pelsdyrutvalgets konklusjoner vurderes. Flertallet vil gi næringen mer tid til å forske på blant annet andre former for oppbevaring av dyrene, slik at man unngår å sette for eksempel mink og rev i nettingbur.

Det er ikke minst de mange avsløringene av hvordan pelsdyrene holdes innesperret på små arealer og uten nødvendig tilsyn, som har vakt de sterkeste reaksjonene i opinionen.

Vi har sant å si liten tro på at vi vil se noen bedring for denne kontroversielle næringen. Både offentlige tilsynsmyndigheter og dyrevernsorganisasjoner har med jevne mellomrom avdekket forhold som sjokkerer de fleste. Det har vært lovet bot og bedring, men det er vanskelig å se at næringen viser noen virkelig vilje til å drive på en mer human måte.

Kanskje er det heller ikke mulig hvis man skal ha en drift som er inntektsbringende?

Vi tror tiden nå er inne for å avvikle pelsdyrnæringen. Den har liten eller ingen betydning for at bygdesamfunnet skal ha en leveveg, og den har heller liten sympati i befolkningen. På Stortinget gjenspeiles nettopp dette ved at det er et klart flertall som vil vurdere en styrt avvikling av pelsdyr.

Nå regner vi med at regjeringen bruke denne anledningen til å gjøre det de rødgrønne ikke klarte. Å ta et standpunkt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.