Planutvalget fikk se ytterligere 11 strandeiendommer hvor grunneierne har bygget brygger, boder, uthus og hytter helt ned til strandkanten. Tidligere har kommunepolitikerne gitt Johs. Hemma og Jan Tore Hemma avslag på søknaden om dispensasjon fra Plan- og bygningsloven. Disse to står bak de største anleggene som er bygd ulovlig. Nå er turen kommet til alle de andre.

Det er lett å forstå Ringsaker-politikernes frustrasjon over Næra-saken. I to år har de jobbet med saker som innebærer at privatpersoner må rive og fjerne brygger, hytter og uthus som de har hatt glede av i årevis. Vi mer enn aner at det er godt for kommunen å ha Fylkesmannens klare råd om å kjøre en tøff linje. Statens representant har en viktig distanse til menneskene det handler om.

Ser vi hvert lille bygg for seg, ville det nok vært fristende å la nåde gå for rett. Det kan være nyttig å minne om at den ulovlige Næra-utbyggingen handler om 68 ulovlige byggverk, derav sju hytter, sju brygger, plattinger, tre utedoer og et uthus, i tillegg til to ulovlig oppførte campingplasser. Dette representerer en massiv endring av et naturområde, og er årsaken til at det også er en sak for politiet. Gir politikerne etter i enkeltsaker, har de i realiteten satt Plan- og bygningsloven ut av spill.

Det hevdes nå at utbyggingen er til glede for allmennheten. Etter vårt syn er det ikke dette som er kjernen i saken. Noen utbyggere påstår at de ikke var klar over at de måtte søke før de bygget, siden de var eiere av grunnen. Det er vanskelig å tro at grunneiere i 2015 virkelig ikke er klar over at det er noe som heter byggesøknad og byggetillatelse. Tror virkelig grunneierne at man bygger hva man vil på egen eiendom her i landet? Vi tillater oss å tvile på det. Derfor må byggverkene fjernes, i respekt for dem som faktisk følger reglene, og i respekt for myndighetene som faktisk er satt til å avgjøre hva slags bebyggelse allmennheten er tjent med både langs Næra og alle andre steder i Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.