Endelig punktum er satt for den ulovlige byggingen langs Næra i Ringsaker. En av de største utbyggerne, Jan Tore Hemma, har nå fått endelig avslag på sin søknad om dispensasjon. Fylkesmannen opprettholder dermed beslutningen til Ringsaker kommune om at Hemma må rive en flytebrygge, sju båtbrygger, hytter, uthus, utedo og plattinger. I avslaget inngår også riving av Hemmas millionhytte som ligger helt nede i vannkanten.

Hemma har innvendt at allmennheten ikke er fysisk utestengt fra Næra. Det gir fylkesmannen ham delvis rett i. Men fysisk tilgang er ikke nok. Med det omfanget strandsonen er bebygd, vil det for folk flest likevel oppleves som et privat område. Selv om rivevedtakene får store konsekvenser, må de altså gjennomføres.

Rivevedtaket er viktig av flere grunner. For det første blir Næra-området igjen tilgjengelig for alle. Det fastslås dessuten at ingen skal kunne utvikle egne verdier ved å bygge i områder som tilhører oss alle. Langs Næra er bebyggelsen så omfattende at det ikke er tvil om at det skapes betydelige verdier for enkeltpersoner.

Minst like viktig er signaleffekten av vedtaket. Alle er nå klar over at snikutbygging av områder hvor allmennheten har rett til adgang vil straffe seg. I for stor grad har Ringsaker kommune praktisert tilgivelse framfor tillatelse. Når en slik praksis håndheves over tid, får vi fort ulovlig utbygging i stort omfang. Ringsaker kommune har satt en ny standard i Næra-saken, og fortjener ros for det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.