Dette preger kommunevalget, sett både med nasjonale øyne og lokalt. Derfor kunne Arbeiderpartiet nasjonalt feire et historisk godt kommunevalg. Å vinne tilbake så mange som mulig av storbyene har vært det uttalte målet.

Selv om forhandlingene om Oslo fortsatt pågår, kan partileder Jonas Gahr Støre oppsummere resultatet som en viktig seier. Både i Oslo, Bergen og Tromsø er det borgerlige flertallet borte. Men i tillegg til å vinne de viktige folkerike byene, bygger nå Støre plattformen for en seier ved stortingsvalget i 2017. Det er dette som er det store målet for Ap-lederen.

For Høyre er valgresultatet tilsvarende nedslående. Men også for regjeringens samarbeidspartier har kommunevalget vært magert. Med stortingsvalget i sikte vil nok ikke dette resultatet akkurat bedre samarbeidsklimaet hos en allerede presset regjeringskonstellasjon.

Mens Ap nasjonalt kan feire seire i storbyene, har kommunereformen vært en tung sak for Arbeiderpartiet på Hedmarken. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum står igjen som en av valgets desiderte vinnere. Truslene om at norske kommuner kan bli utsatt for tvangssammenslåing har skapt frykt hos velgerne. Arbeiderpartiets litt utydelige holdning til kommunereformen har nok også bidratt.

Både i Ringsaker, Stange og Løten preger dette valgresultatet. I Løten ser vi det klarest, i form av at Senterpartiet har en framgang på 11 prosent. Det kan bety at Ap-ordfører Bente Elin Lilleøkseth må gi fra seg ordførerklubba til unge Marte Larsen Tønseth. Når Senterpartiet får en større framgang her enn i nabokommunene, handler det nok om at Løten er kommunen hvor spørsmålet om sammenslåing er mest reelt. Men det kan det også spille inn at partiet har kjørt fram en ung, populær ordførerkandidat i Marte Larsen Tønseth. Utstråling og evnen til å selge et politisk budskap kan ikke undervurderes ved et kommunevalg.

Og her er vi ved akilleshælen til Hamar Arbeiderparti. Velgerne i Hedmarks største by frykter naturlig nok ikke kommunereformen. Dermed skulle Hamar være en naturlig del av byfesten til Jonas Gahr Støre. Likevel ser det ut som populariteten til tidligere ordfører Einar Busterud (BBL) igjen feier Ap av banen. By- og bygdelista mangler nasjonalt apparat, organisatorisk kraft og ideologisk ståsted. Men Busterud vinner likevel mer enn hver fjerde velger, og fratar etter all sannsynlighet Ap makten i Hamar. Riktignok har Einar Busterud mye å flyte på i form av oppnådde resultater i sin tid som ordfører. Men det handler om fortida. Ser vi på dagens politiske debatt om utviklingen av Hamar, synes vi ikke Busterud og BBL har vært konkrete nok til å skulle slå ut sine politiske motstandere.

Derfor er det et tankekors for Ap at de igjen har måttet gi tapt. Det er fullt mulig å forklare det med at de øvrige samarbeidspartiene har tapt mange mandater. Men en politisk selvransakelse bør nok først og fremst fokusere på hvordan det fortsatt er mulig for BBL å ta posisjonen som Hamars nest største parti.

Både Høyre og Arbeiderpartiet i Hamar må erkjenne at dommen fra velgerne er at man ikke har lyktes. I begge partier er det nå nødvendig å finne nye ledere som på sikt kan gi et politisk løft, og skape entusiasme hos velgerne. Det er vanskelig å se for seg Morten Aspeli og Knut Fangberget som frontfigurer for sine respektive partier ved neste kommunevalg.

For Høyre ligger muligheten til et generasjonsskifte allerede nå. Med Einar Busterud som ordfører kan Høyre kreve varaordførerplassen. Det vil være naturlig å benytte denne sjansen til å bygge opp en av Høyres profilerte unge, kvinnelige kommunestyrepresentanter. Vi blir overrasket hvis ikke valget faller på Jane Meyer.

Hva kan så Hamar forvente seg fra Busterud? Valget er vunnet, men det er nå arbeidet begynner. Lysten til å være ordfører er stor, men vi savner mer konkrete planer for hvordan Hamar skal vokse, orientere seg nærmere mot Oslo, og bli en viktigere aktør i kampen om statlige samferdsels- og helsemilliarder. Vi vet også lite om hvordan BBL har tenkt å få balanse i Hamar kommunes drift, utover at det vil oppleves som et kleggstikk. Gamle meritter er slett ikke å forakte, men nå er det blanke ark også for Einar Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.