Budsjettet må kuttes med minst 60 millioner kroner. Et konsulentfirma har analysert hvilke sektorer hvor kommunen har en drift som er dyrere enn sammenlignbare kommuner. Innenfor et nettobudsjett på 1,5 milliarder kroner kan 60 millioner strengt tatt ikke være noe sjokk.

De sterke reaksjonene som har kommet tilskriver vi først og fremst at Hamar kommune har vært forskånet for denne type budsjettkutt i mange år. Kombinasjonen av en relativt høy eiendomsskatt og inntektene fra Eidsiva har gjort at man har kunnet styre kommunen relativt komfortabelt.

Nå må det tas grep, og kanskje er det litt sunt for både den politiske og administrative ledelsen at den kommunale driften må bli bedre og mer effektiv?

Vi synes kuttplanen kommer lovlig sent. Ifølge konsulentrapporten burde varsellampene blinket allerede i 2013. Det sittende flertall nærmer seg slutten på valgperioden, og burde analysert driften tidligere. Samtidig er det brede politiske flertall bak de ambisiøse investeringene Hamar kommune har gjort de siste årene.

Slik bør vi også slippe omkamper om kulturhuset, Stortorget og håndballhallen. I så måte har alle vært med. Vi kan heller ikke se at det er dette som først og fremst skaper behov for kutt. Hamar kommune må, som alle andre kommuner, ha et bevisst forhold til effektiv drift og tydelige prioriteringer.

Arbeiderpartiet har nærmest bedt om tverrpolitisk samling bak kuttplanen. Det er ikke vanskelig å forstå et slikt ønske, men det er lite sannsynlig at det blir oppfylt. Prisen for å sitte med makten er at man må gjøre jobben.

Det vil bli sterke reaksjoner når SFO-betalingen økes, og gode tilbud for barn og unge forsvinner. Vi tror likevel velgerne vil fortrekke handling og lederskap framfor en endeløs debatt om hvem som har skylden for at det nå må kuttes.

Derfor imøteser vi en konstruktiv debatt om profilen på kuttene framfor harselering om det famøse stupetårnet.

Så langt er det lagt opp til en ryddig og effektiv prosess.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.