Derfor er det en skjebnens ironi at styreleder i Sykehuset Innlandet, Anne Enger varsler at staten har avsatt åtte milliarder kroner til nytt hovedsykehus, bare to dager etter at regjeringen besluttet å slå sammen Hedmark og Oppland til en region.

Er det en ting som har preget sykehusdebatten, så er det intens kniving mellom sykehus, kommuner og fylker om hvordan sykehusstrukturen i Hedmark og Oppland skal se ut i framtida. Fylkestoppene i de to fylkene har ikke klart å enes om dette. De sa også nei til frivillig sammenslåing og etterlyste i stedet nye oppgaver. Svaret er enkelt: Løs de oppgavene som allerede ligger på bordet. Storsykehuset bør være jobb nummer en.

Nyheten om at Helse sør øst har avsatt åtte milliarder kroner til nytt hovedsykehus er en god nyhet for Innlandet. Det legger ytterligere press på beslutningstakerne i denne langdryge prosessen. Helse sør øst krever ifølge styreleder Enger nemlig at det skal være politisk enighet om sykehusprosjektet. Skal Hedmark og Oppland komme dit må de mange høringsrundene nå være historie. Det kreves handling, og det kreves at blikket løftes ut over interessene til egen kommune og eget fylke. Hvordan får vi et sykehus som er til beste for pasientene i hele Innlandet? Hvordan skal sykehuset best mulig bidra til ytterligere vekst ved å styrke byene i regionen? Det er spørsmålene politikerne må besvare.

Signalene fra Helse sør øst etterlater også noen spørsmål. Et nytt sykehus er anslått å koste opp mot 12 milliarder kroner. Foreløpig er det bare avsatt åtte milliarder. Hva slags sykehus blir dette?

Og hva skjer med dagens sykehus i Hedmark og Oppland?

Ingen lokalpolitiker vil akseptere nedleggelse av «sitt» sykehus, uten at det ligger en samlet plan på bordet for hele regionen.

Vi frykter at et krympet storsykehus betyr at dagens utdaterte modell vil leve videre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.