landets nest beste kulturkommune i 2017. Det er en tittel Hamar skal være stolt over å smykke seg med. Telemarksforskning har målt det faktiske kulturtilbudet og kulturbruken vår, basert på data fra offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger. Hamar er en bedre kulturby enn både Stavanger, Lillehammer og Trondheim, for å nevne noen av byene som følger på de nærmeste plassene.

Hamar scorer godt innenfor mange kategorier. Vi har mange kunstnere og kulturarbeidere her i kommunen. Vi har et stort tilbud av konserter, et meget godt bibliotek og et flott, framoverlent teater. Bredden preger Hamar, men innbyggerne vet at det også serveres mye kultur av høykvalitet.

Vi kommer ikke utenom kulturhuset, som har hatt akkurat så stor betydning som vi håpet da debatten om byggingen raste som verst. Men satsingen på store konserter har også gitt Hamar et stempel som levende konsertby. Det går ikke folk hus forbi når vi kan presentere Sting, Elton John og a-ha tre år etter hverandre.

Har en slik kåring noen faktisk betydning? Ja, fordi den sier noe om hva vi kan tilby dem som vil flytte hit. Vi har blitt mer og mer opptatt av byrom, omgivelser og fritidsaktiviteter når vi velger hvor vi vil bo. Derfor kan Hamars fine framgang på kulturrankingen faktisk gi oss økonomisk vekst på sikt.

I mange tiår var Hamar ensbetydende med merkelappen idrettsbyen. Med den store breddeidretten vi har og eliteidrettens framgang de siste årene, er det ingen grunn til å kaste vrak på det begrepet. Idrett betyr noe for veldig mange, enten man selv er utøver eller går på kamp på Briskeby eller CC Amfi. Men når vi nå også kan kalle oss en viktig kulturby gir det bare enda et bein å stå på.

I 2011 var Hamar på 10. plass, med blant annet Lillehammer langt foran oss. Det ligger et målrettet og ambisiøst arbeid bak klatringen på «tabellen». Men som i idretten er det gull som virkelig teller. Derfor satser vi på at Hamar tar det siste steget, og blir Norges beste kulturby i 2018.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.