Jernbanestrekninger i Norge skal ut på anbud, så private aktører kan overta driften på de strekningene hvor de vinner anbudene. Norges Statsbaner, velkjente NSB, vil forsvinne slik vi kjenner det. Selskapet vil måtte kjempe om retten til å frakte passasjerene på de ulike strekningene, og vil også måtte se mot andre land hvor det er mulig å vinne anbud.

Det var mye raljering med H/Frp-regjeringen den første tida etter regjeringsskiftet. Partiene hadde lovet å forandre Norge, men gjennomførte først og fremst det mange oppfattet som symbolsaker. Liberalisering av reglene for snøscooterkjøring og ja til proffboksing var ikke endringer som satte spor.

Med jernbanereformen kan vi trygt si at dette har endret seg. Fram til nå har utbygging og drift av jernbane vært et offentlig ansvar. Toget skulle knytte landet sammen, selv om det betyr at det må bygges og trafikkeres strekninger som ikke alltid er de mest lønnsomme. I et langstrakt land har dette vært viktig. Dessverre har regjeringer av ulik politisk farge gjennom mange år forsømt vedlikehold og modernisering av jernbanen. NSB har blitt hoggestabbe for et togtilbud som blir oppfattet som for dårlig. Den sittende regjering tror altså dette løses ved å slippe private til. Men det blir ikke mer penger til jernbanen når private aktører skal tjene penger på togtrafikken, i stedet for staten. Vi frykter at H/Frp-regjeringen er i ferd med å ødelegge et viktig samfunnsgode i sin privatiseringsiver. Men den holder i hvert fall sitt løfte om å forandre Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.