Både globalt, regionalt og lokalt er det store utfordringer i vente nå når vi har tatt skrittet inn i det nye året. For en hel verden er kampen mot internasjonal terror igjen øverst på listen. Gledelig er det derfor at irakiske regjeringsstyrker helt på tampen av 2015 klarte å gjenerobre byen Ramadi fra IS.

Den sunnimuslimske befolkningen i dette området har vært viktig for rekrutteringen av IS-soldater. Dessuten har terrororganisasjonen nå tapt store deler av sitt territorium. Kampen mot IS og Boko Haram handler om retten til å ytre seg, skaffe seg utdanning og bygge en sivilisert verden. Den må vinnes igjen og igjen.

Borgerkrigen i Syria har ført til tidenes flyktningstrøm til den europeiske regionen. Dette vil fortsette inn i 2016. Europa kan ikke vedta seg bort fra denne situasjonen, eller stenge grensene. Det er Europas nabo som er i dyp nød. Flyktningene kommer som følge av en enorm humanitær krise. Men det er tegn til at det omsider skal være mulig å få til en fredsavtale for Syria. Det vil være en god løsning, og den beste gaven for 2016. Inntil det er skapt fred og trygghet for syrerne, må vi fortsette arbeidet med bosetting av flyktningene og retur av dem som ikke trenger beskyttelse.

Lokalt vil valget av jernbanetrasé for dobbeltsporet bli en av de største sakene, for ikke å si den aller største. Det er spennende å se forandringen Hamar gjennomgår for tiden, fra døsig småby til gryende urbanitet. Vi har vekst i antall boliger, befolkningsvekst og økonomisk vekst for næringslivet. Det er blant annet prosjekter som CC Stadion, kulturhuset, Strandgata og Ikea vi nå ser resultatene av.

Dobbeltsporet vil mangedoble denne veksten, og gjøre Hamar til den innlandshovedstaden det proklameres at den er. Utfordringen for det sittende kommunestyret er å lande en god løsning i samarbeid med staten. Bare da gir resultatet både gode muligheter for byutvikling, og sørger for at dobbeltsporet kommer hit innenfor tidsplanen. Vi ønsker dere et godt 2016.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.