Har det pågått en kamp om verdier i moskeen i Hamar? I så fall har de verdier vi forbinder med et åpent og demokratisk samfunn tapt. Den tidligere imamen Abdulkarim Mohamed Farah-Ahmed sier han måtte slutte som imam fordi medlemmene i menigheten oppfattet ham som for åpen og liberal. Det synes vi er et faresignal.

Abdulkarim er somalisk kvoteflyktning. Han kom til Hamar i 2010, og har fra 2011 til 2014 ledet den muslimske menigheten i Hamar. Han har vært kritisk til radikaliseringen av unge muslimer, han har betonet at utdanning er viktig for muslimer hvis de skal bli integrert i det norske samfunnet og han har rådet ungdom til ikke å reise til Syria for å delta i krigen. Hvis hans offentlige uttalelser om dette er for sterk kost for den muslimske menigheten i Hamar, er moskeen etter vårt syn på feil kurs.

Vi registrerer med bekymring at styreleder for Hedmark Islamiske kultursenter, Mustafe Yusuf nekter å uttale seg om saken. Vi kan akseptere at Yusuf ikke vil kommentere en personalsak, hvis det er det dette handler om. Men han bør kunne bekrefte eller avkrefte at den tidligere imamen har hatt oppfatninger som går på tvers av det menigheten ønsker å stå for.

Det er av offentlig interesse om moskeen i Hamar ikke lenger vil delta i arbeidet mot radikalisering av muslimer i Norge. Vi kan ikke pålegge muslimske trossamfunn å støtte vestlige verdier i ett og alt, men vi forventer at muslimske ledere toner flagg og sier hva de mener i den offentlige debatten. «Ingen kommentar» er ikke et godt nok svar i en tid hvor det pågår en kamp i hele den muslimske del av verden om hvilke verdier islam representerer.

I Hamar kommune beskrives Abdulkarim som en viktig brubygger i integreringsarbeidet. Det påhviler de nye lederne i moskeen et ansvar for å fortsette dette viktige arbeidet. Vi kan ikke akseptere at moskeen i stedet blir et lukket miljø som inspirerer til radikalisering av norske muslimer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.