Fra flere hold meldes det at det kan ende med nullmoms for alle nyhetsmedier uavhengig av plattform. I dag er som kjent nyhetsformidling på papir fritatt for moms. Papiravisene har i alle år vært fritatt for denne avgiften, som representerer i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner i skattelette for den norske mediebransjen. For digitale plattformer er det imidlertid annerledes. Disse har ikke kommet inn under det samme momsregimet, og har i stedet blitt ilagt full moms på 25 prosent. Mediebransjen har over lang tid pekt på at dette hemmer den digitale utviklingen.

Fra regjeringshold har det lenge vært sagt at det beste bransjen kan håpe på er såkalt lavmoms på 8 prosent. Den vil i så fall bli ilagt alle medier uavhengig av plattform. For norske mediehus representerer dette en ekstrakostnad på omkring 500 millioner kroner. Mediebransjen er samtidig i dyp krise, og det er helt klart at mange lokalaviser nå står i fare for å bukke under.

Signalene fra Høyres mediepolitiske talsmann, Svein Harberg peker imidlertid i en annen retning. Overfor fagbladet Journalisten går han langt i retning av å antyde at nullmoms på alle nyhetsmedier kan bli resultatet. Dette ville i så fall være et viktig bidrag til å trygge aviser over hele landet, som spiller en sentral rolle i sine lokalsamfunn. Det vil også representere en fjær i hatten for den borgerlige regjeringen, som i så fall har klart å ta et politisk grep som den rødgrønne regjeringen aldri maktet.

Vi registrerer også at eierne i Amedia, landets nest største mediekonsern, velger å avstå fra utbytte for året 2013. Vi tror det er viktig at mediehusene baserer seg på en drift som gir utbytte, og dermed langsiktig eierskap og trygge arbeidsplasser. Men der bransjen befinner seg akkurat nå, kan det være god grunn til å følge i fotsporene til LO og Telenor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.