Kraften i digital kommunikasjon blir veldig tydelig når den brukes til aggressiv mobbing. Appen som Hamar Arbeiderblad kunne presentere tidligere denne uka, viser hvordan den digitale hverdagen har gitt de som ønsker å mobbe andre et svært effektivt verktøy. Når politiet i går måtte stenge videregående skoler i Vestfold og Telemark fordi appen ble brukt til å spre bombetrusler, ser vi noe av alvoret.

Like ille er den grove, seksualiserte mobbingen som foregår på mobilappen Jodel. Alle vil føle ubehag når krenkende seksuelle rykter formidles om deg. Når det skjer digitalt åpnes det en mulighet til å spre slikt til svært mange.

Mobbing har foregått til alle tider. Seksualisert trakassering er heller ikke noe nytt. Mange barn og unge har fått ødelagt sine liv på grunn av grov mobbing fra jevnaldrende, og fravær av voksne som forsto at de burde gripe inn. Men når digital kommunikasjon har blitt en så viktig del av hverdagen vår, mangedobles også kraften i mobbingen.

Som all annen mobbing er også det som skjer gjennom digital kommunikasjon vanskelig å stanse. De som står bak apper som brukes på denne måten, bør selvsagt ha noen retningslinjer som de følger. Men det er all grunn til å lytte til politiets oppfordring: Alle som har et barn med mobiltelefon bør være bekymret. Sett deg ned og snakk om hvordan de bruker Internett. Å ta ansvar som foreldre er den mest effektive måten for å stanse mobbing, enten den skjer digitalt eller på andre måter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.