Kraften i digital kommunikasjon blir veldig tydelig når den brukes til aggressiv mobbing. Appen som Hamar Arbeiderblad kunne presentere tidligere denne uka, viser hvordan den digitale hverdagen har gitt de som ønsker å mobbe andre et svært effektivt verktøy. Når politiet i går måtte stenge videregående skoler i Vestfold og Telemark fordi appen ble brukt til å spre bombetrusler, ser vi noe av alvoret.
Like ille er den grove, seksualiserte mobbingen som foregår på mobilappen Jodel. Alle vil føle ubehag når krenkende seksuelle rykter formidles om deg. Når det skjer digitalt åpnes det en mulighet til å spre slikt til svært mange.
Mobbing har foregått til alle tider. Seksualisert trakassering er heller ikke noe nytt. Mange barn og unge har fått ødelagt sine liv på grunn av grov mobbing fra jevnaldrende, og fravær av voksne som forsto at de burde gripe inn. Men når digital kommunikasjon har blitt en så viktig del av hverdagen vår, mangedobles også kraften i mobbingen.
Som all annen mobbing er også det som skjer gjennom digital kommunikasjon vanskelig å stanse. De som står bak apper som brukes på denne måten, bør selvsagt ha noen retningslinjer som de følger. Men det er all grunn til å lytte til politiets oppfordring: Alle som har et barn med mobiltelefon bør være bekymret. Sett deg ned og snakk om hvordan de bruker Internett. Å ta ansvar som foreldre er den mest effektive måten for å stanse mobbing, enten den skjer digitalt eller på andre måter.